Vanjsko okruženje za predškolce

Predškolci vole biti na otvorenom, ondje mogu slobodno trčati, stvarati priče i glumiti.
Vanjski je svijet pun iznenađenja, predstavlja nove izazove i ima manje pravila od unutarnjih okruženja u kojima je igra uglavnom jače strukturirana i predvidljivija.

Kada promatramo većinu djece, možemo vidjeti da vole biti blizu prirode – u šumi, na farmi sa životinjama ili na igralištu.

Naš je zadatak da kao roditelji ili učitelji djecu odvodimo van, ali da ih društveno stimuliramo. Ona trebaju biti u vanjskom okruženju sa svojim prijateljima.

Odvođenje djeteta na otvoreno s prijateljima može potaknuti djecu da se međusobno slušaju, da se fokusiraju na širi pogled, objasne svoje emocije i općenita iskustva, umjesto na detalje.

Istraživači koji proučavaju ponašanje predškolaca u igri otkrili su da će djeca daleko vjerojatnije sudjelovati u najkompleksnijim vrstama vršnjačke igre (interaktivna dramatična igra) u vanjskom okruženju, nego u zatvorenom prostoru.

djeca priroda dijete

U igri na otvorenom djeca više komuniciraju s vršnjacima, stvaraju zamršenije zamišljenije priče i više se uključuju u rješavanje sukoba.

Djeca koja se igraju na otvorenom pokazuju više entuzijazma te su prisutnija u trenutku

Pozornija su u pogledu onoga što se oko njih događa te znaju da je igra s vršnjacima recipročna i značajna.

Povezivanje s prirodom poput promatranja životinja, gledanja u nebo, promatranja jesenske promjene boje lišća, gledanja namreškane vode u potočiću, sakupljanja kamenja i pješačenja u planinama ili igranja u snijegu događaji su koji rasplamsavaju maštu malog djeteta.

Integriranje nekih od ovih iskustava u obiteljski život ključno je za fizičko i emotivno zdravlje djece.
Nova istraživanja pokazuju da izlaganje prirodi može smanjiti simptome poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje te također može poboljšati dječje kognitivne sposobnosti te otpornost na stres.

otac dijete djevojčica tata

Voćnjaci u kojima se može brati voće

Predškolci vole brati voće s drveća i grmlja ili ga sakupljati sa zemlja. Male ruke lako mogu primiti jagode. Isto je s borovnicama i malinama koje rastu u grmlju dječje visine.

Voćnjaci jabuka, krušaka ili bresaka zabavni su jer nude velik prostor po kojem djeca mogu trčati, no ona trebaju pomoć odraslih kako bi brala voće s drveta.

Neka djeca na bilo kojoj od ovih lokacija podijele kante sa svojim prijateljima

Ovo je odličan način za poticanje djece da se međusobno povežu. Bit će mnogo prilika da podijele ideje, razgovaraju o voću i primijete detalje onoga što se oko njih događa.

Dok hodaju, djeca mogu razgovarati, a Vi možete naglasiti zanimljive aspekte scene.
Djeca stvaraju društvene veze dok promatraju što se događa u svijetu izvan njihovog doma ili učionice.

Na primjer, brojni voćnjaci jabuka imaju štand ili mjesto gdje djeca mogu promatrati kako farmer buši drvo kako bi dobio javorov sirup. Na štandu mogu promatrati djelatnike kako prodaju voće, povrće, kruh i slatkiše.

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Hrvatsko izdanje: Vaš uspješan predškolac
Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 820
Fotografije: Jessica Lucia