Skijaška oprema za početnike

Za savršen zimski odmor potrebna je adekvatna oprema.

Jedan od najzanimljivijih rekreativnih sportova u zimskim mjesecima privlačni mnoge ljude na svjetski poznate skijaške destinacije. Osim prirodne okoline, zasluženog odmora, svježeg zraka i druženja s prijateljima prije upuštanja u ovakvu avanturu potrebno je osnovno znanje o skijaškoj opremi. Kao i kod svakog sporta nezgode su uvijek moguće, a samim time i povećane ako ne koristite adekvatnu skijašku opremu. Bilo da ste profesionalci ili ste tek zakoračili u čarobni svijet skijanja preporučujemo da se informirate o osnovama koje su nužne za pravilno uživanje u ovom sportu.

Osnovna oprema

Svaki budući skijaš, bez obzira na dob, koji se odluči zaputiti na rekreativno uživanje trebao bi znati da su mu je za početak potrebna sljedeća oprema: odijelo za skijanje, skije, pancerice, štapovi, kaciga i rukavice. Bez osnovne opreme ne preporučuje se odlazak na skijanje budući da njihov nedostatak može dovesti do negativnih posljedica. Osnovnu opremu možete kupiti i imati ju samo za sebe ili ju iznajmiti u profesionalno opremljenim centrima.

skijaska-oprema-1

Odijelo za skijanje

Skijaško odijelo izuzetno je važno prije odlaska na snijeg. Osim što vas na skijalištima grije i zadržava toplinu tijekom cijelog dana, također ublažava bolove od potencijalnih padova. Kvalitetno skijaško odijelo možete pronaći u svim većim centrima, a za pripadnice nježnijeg spola tu su i strukirana skijaška odijela u raznim bojama.

Skije

Jedna od najvažnije pravilno odabranih stvari su skije. Ako ste se odlučili za kupovinu ne odabirite skije samo zbog boje ili atraktivnog dizajna, već pogledajte smjernice koje je potrebno znati kako bi kupili skije pravilne samo za vas. Za početak treba poznavati vlastite skijaške sposobnosti odnosno mogućnost vladanja skijama. Skije se općenito mogu podijeliti na početničke, rekreativne i natjecateljske. Postoje duže i kraće skije. Kraće skije su „sporije“ skije i lakše se kontroliraju, ali isto tako su dosta nestabilne kod pravocrtne vožnje i vrlo često se udubljuju u snijeg. Duge skije su „brže“ skije i manje se mogu kontrolirati ako zaista niste stručnjak. Također ovisno o radijusu skija i njihovoj širini, ovisit će stabilnost/nestabilnost skija.

oprema_1

Štapovi

Štapovi na snijegu vam samo mogu pomoći i olakšati skijanje. Štapovi pružaju stabilnost, ali i pomažu kod usmjeravanja. Prilikom odabira štapova potrebno je voditi brigu o duljini štapa jer nije isto da li ste visine 1,60cm ili 1,85 cm. Da li je štap dobar odabir za vas znat ćete ako napravite jednostavan test. Stavite ruku okomito pod kutom od 90 stupnjeva, a paralelno držite štap okomito za krpljicu (kolutić skija). Ako vam ruka nije okomita odnosno ide malo niže ili više, štap tada nije za vas.

Kaciga/kapa

Zbog zaštite glave i potencijalnih udaraca svaki skijaš mora imati kacigu kako bi ozljede bile svedene na minimum. Skijaške kacige nose “CE”, “ASTM” ili “Snell RS-98″ certifikate i odobrene su od profesionalnih ustanova.

Rukavice

Kako bi zaštitili ruke od hladnoće i ugrijali ih na snijegu potrebne su i rukavice. Kod odabira rukavica važno je da vam pravilno sjedaju i da je materijal iznutra prirodan kako vam se ruke ne bi znojile.

Pancerica

Pancerica ili skijaška cipela najosnovnija je stvar za pojedinca na skijalištu. Vaša udobnost i prijenos pokreta ovisi upravo o skijaškim cipelama. Naravno da nećete biti zadovoljni ako vas za vrijeme skijanja nešto žulja, bode ili stvara nelagodu. Prilikom kupnje pancerica preporučuje se uzeti skijaške čarape jer većina ljudi zaboravi na ovaj faktor, a izuzetno je važan. U skijaškoj cipeli morate imati dovoljno mjesta, a prsti vam ne smiju doticati vrh pancerica ili biti u položaju savijenosti. Bitno je naglasiti da se razlikuju pancerice za profesionalne skijaše i početnike, stoga vodite računa o vašim sposobnostima.

Autor: Marina Jakšić
Tekst preuzet sa portala wish.hr