Strah i anksioznost kod djeteta

Kada roditelj vidi da se njegovo dijete ne osjeća dobro često smatra da se nalazi u bezizlaznoj situaciji, ali nije tako. U nastavku donosimo nekoliko kreativnih ideja koje mogu pomoći roditeljima u tim situacijama.

Donosimo nekoliko prijedloga i kreativnih psiholoških ideja koje vam mogu pomoći u naizgled bezizlaznim situacijama, kada vidite da se vaše dijete ne osjeća dobro.

Kada je dijete puno briga koje ga muče važno je da mu ne govorite kako će sve biti uredu, jer je dijete u tim trenucima pod stresom i nije sposobno čuti te riječi. Kada je tijelo pod stresom javljaju se nagoni za bijeg, preživljavanje ili borbu. To je normalna fiziološka reakcija mozga na opasnost.

Kako bi pomogli djetetu koje muče brige savjetuje se da ga učite duboko disati. Zajedno sa svojim djetetom dišite duboko nekoliko puta za redom. Najbolje je trbušno disanje jer je to jedino što osobu u trenucima brige može umiriti. Disanje može kontrolirati i regulirati stres, pa će se dijete moći smiriti i preuzeti kontrolu nad situacijom.

Tehnike smirivanja

Nakon samo nekoliko dubokih udisaja i izdisaja dijete će se uspjeti smiriti i racionalno razgovarati o brigama i problemima koji ga muče.

Mlađoj djeci se savjetuje kupiti plišanu igračku kojoj će se moći povjeriti, a na taj način će prosvijetliti sve svoje misli. Starijoj djeci se savjetuje pisanje svojih briga u dnevnik kako bi se oslobodili napetosti u tijelu i glavi.
Nikada se ne smije ignorirati djetetovu anksioznost jer je ona stvarna. Kada se primijeti da je dijete preplavljeno anksioznošću potrebno ga je pitati kako se osjeća i u kojem dijelu tijela osjeća problem.

Svaka anksioznost se može riješiti uz pomoć dubokog disanja, čiju tehniku samo treba usavršiti. Kada se dijete počne osjećati loše, treba ga naučiti da diše i da će se već sa samim disanjem brige umanjiti.

Ana Zibar