Prvi mjeseci trudnoće

Dobrodošle u drugo stanje! Stanje jednog novog i posebnog svijeta žena koje su ostale trudne. Tijelo je u prvom mjesecu trudnoće daleko od izgleda trudnice, te nitko ne može znati da ste u drugom stanju, osim vas samih.

U početku trudnoće javlja se umor, kao i bol u dojkama, jer se tijelo priprema za mjesece koji su pred vama. Svaki sljedeći mjesec trudnoće će tijelo imati razne promijene, koje se razlikuju od trudnice do trudnice, od trudnoće do trudnoće.

Prilikom prvog pregleda kod ginekologa za vrijeme trudnoće, trudnicu očekuju razne pretrage. Prva pretraga je potvrđivanje trudnoće, nakon koje je važno znati kada je bio prvi dan vaše zadnje menstruacije. Nakon prvog pregleda, trudnica se upućuje na vađenje krvi i davanje urina na testiranje.

Važno je na sva liječnička pitanja odgovarati iskreno, te ukoliko je trudnica imala pobačaj do ove trudnoće, potrebno je to naglasiti liječniku. Jedino se na taj način trudnoća može voditi ispravno i bez greške.

Od trudnice se očekuje da bilježi sa koliko kilograma je ušla u drugo stanje, kako bi se moglo pratiti stanje tijela trudnice, te razvoj trudnoće.

Na početku trudnoće se obavlja niz rutinskih pretraga, kao što su analiza urina, papa test, pretraga krvi i probir krvi. Na pretrage se trudnice upućuju, s obzirom na procjenu liječnika, dakle što on smatra da je bitno.

Od samog početka trudnoće, bi bilo poželjno da odnos između trudnice i liječnika bude dobar, te se trudnica ne smije sramiti ništa pitati.

Prvi simptomi trudnoće se mogu, ali i ne moraju osjetiti, kod svake trudnice je drugačije. Neke žene početak trudnoće neće imati niti jedan simptom, dok će neke osjetiti već one najmanje simptome početku trudnoće.

Tjelesne promijene u prvim mjesec dana su pospanost i umor, izostanak menstruacije, promjene na dojkama, povraćanje i mučnina, gađenje ili žudnja prema određenoj hrani, napuhnutost, učestalo mokrenje i žgaravica.

Što se tiče emocionalnih promjena u prvih mjesec dana trudnoće, su tjeskoba, razdražljivost, nagle promjene raspoloženja, strah, radost, plačljivost i neuravnoteženost.

Do kraja prvog mjeseca trudnoće će trbuh biti zaobljeniji, te će dojke biti malo punije. Na kraju prvog mjeseca trudnoće je beba stara tek 2 tjedna, a sićušan embrij nalikuje punoglavcu. Embrij je manji od rižinog zrna, a do kraja mjeseca će već imati rudimentarni mozak, glavicu s usnim otvorom i primitivno srce koje počinje kucati, te sa početkom drugog mjeseca trudnoće počinju rasti noge i ruke.

Tekst: Ana Zibar