Stvari koje se ne spominju kod dobivanja djeteta

Kada saznate da ste u drugom stanju i da će vam se za samo par mjeseci život u potpunosti promijeniti, svašta očekujete, ali nije vam zapravo niti u peti, koje sve promjene će vam vaše malo stvorenje donijeti.

Biti majka je nešto najljepše što vam se može dogoditi, i koliko ćete biti sretne, toliko ćete biti i zbunjene u nekim trenucima. To je sve normalno i sastavni dio majčinstva, zbog čega majčinstvo i je nešto posebno, te se ne može mjeriti sa ničim.

Dok još niste majka vaša očekivanja i iskustva kod gledanja drugih majka su potpuno drugačija od onoga što će se zapravo dogoditi.
Nemojte se sada preplašiti, ne mislim na ništa loše, sve je to lijepo i ostati će vam u prekrasnom sjećanju, samo neke se stvari uopće ne spominju.
Pa da se ne šokirate kada dobijete dijete, u nastavku vam donosim neke stvari koje se uopće ne spominju kod dobivanja djeteta.

Tijelo nakon poroda

Prva stvar oko koje su trudnice u zabludi je tijelo nakon poroda. Većina, među kojoj sam i ja sama, očekuje da će nakon što rodi dijete njihovo tijelo biti isto.

Zapravo je prava istina malo drugačija. Tijelo nakon poroda ne izgleda niti približno onom prije trudnoće, nego je sličnije tijelu kakvo je bilo za vrijeme trudnoće, točnije oko nekog 7 mjeseca trudnoće.

I sada se nemojte prestrašiti, jer vaše tijelo neće ostati takvo, vratit će se, ali ne odmah nakon poroda. Ja sam prvi puta za izlazak iz bolnice nadobudno uzela odjeću koju sam nosila prije trudnoće, drugi puta sam bila malo pametnija, pa sam za izlazak pripremila trudničku odjeću.

Prvi susret sa bebom

Nemojte očekivati da ćete se odmah nakon što je ugledate zaljubiti u svoju bebu. To baš i nije tako filmski. Veliku ulogu igraju hormoni i iscrpljenost nakon poroda.

Možda se odmah zaljubite, a možda i ne, kako god bilo sve je potpuno normalno, i doći će vrijeme zaljubljenosti kada najmanje očekujete, a onda od silne ljubavi nećete znati gdje ćete.

trudnica-beba

Dojenje

Dojenje i nije uvijek jednostavno, posebice na početku. Najbolje je da bebu odmah nakon poroda stavite na prsa, kako bi ostvarili onaj prvi kontakt.

Ali dani dojenja koji su pred vama, i neće uvijek biti toliko jednostavni.

Često ćete biti iscrpljeni, frustrirani, nekada će i boljeti, ali ako ćete biti uporni i strpljivi, dojenje će vam biti nešto najljepše, te ćete uživati dojiti, a vaša beba neće moći dobiti ništa zdravije od vašeg mlijeka i svega što dojenje nosi.

Osobna higijena

Tuširanje i osobna higijena će u većini slučajeva biti luksuz. Koliko god u počecima bebe samo spavaju, briga oko njih i stalna pažnja oduzimaju puno vremena, te će vam vrijeme proletjeti, a vi se još uvijek nećete stići otuširati.

Ako nećete uz sebe imati pomoć, te se nikako nećete moći tuširati, savjetujem vam da bebu stavite u nosiljku i odnesete sa sobom u kupaonu, na mjesto koje je sigurno, te na kojem će vam beba moći biti na oku. Na ovaj način ćete se napokon dovesti u red, bolje se osjećati, a beba će vam stalno biti na oku.

San u svako slobodno vrijeme

Često ćete ćuti savjet da spavate onda kada beba spava, kako bi imali snage za brigu o njoj, kroz dan i kroz noć.

Ali ponekad će to biti moguće samo u teoriji, posebice ako imate starije dijete. Naravno, spavajte kad god uhvatite priliku, jer će vam jedino san dati potrebnu snagu.

Disanje bebe

Ono što rade svi roditelji kada dobiju bebu, a posebno majke, je provjeravanje da li beba diše za vrijeme spavanja.

To je potpuno normalno, ali ponekad će vas izluditi. Taj strah je teško izbjeći, i proći će puno dana i noći prije nego što to prestanete raditi, ali se pokušajte opustiti što je više moguće.

trudnica-beba-1

Dobronamjerni savjeti

Svaki posjetioc, prijatelj i rodbina koji dođu u posjet će imati neki savjet za brigu i odgoj djeteta.

Nemojte se živcirati, te u startu srežite savjete koji vas samo bezpotrebno uznemiruju. Neke savjete je ponekad i dobro poslušati, ali vi ćete sami odlučiti što ćete prihvatiti, a što ne.

Najbolje je da za vrijeme savjetovanja samo klimnete glavom, smješkate se i ne govorite ništa. Na taj način ćete izbjeći dodatnu komunikaciju oko teme koje vam je mrska.

Odjeća nakon poroda

Nakon poroda ćete imati želju odjenuti se u odjeću koju već dugo niste nosile, jer će vam trudnička već ići na živce.

Ali u početku to baš i neće biti ostvarivo, pa bi najbolje bilo da nađete barem par komada odjeće u koje stanete i koji će vam pomoći da se osjećate bolje. I zapamtite da će ovo razdoblje brzo proći!

Ljubomora

Vrlo vjerojatno ćete biti ljubomorni na svog partnera i njegovo vrijeme koje ima samo za sebe, a o čemu vi kao majka možete samo sanjati, ali se istovremeno za ništa na ovom svijetu ne bi mijenjali sa njime.
I to je potpuno normalno, i s vremenom kako će beba rasti, taj osjećaj ljubomore će nestati.

Emocionalno stanje

Biti ćete plačljivi i prevrtljivih emocija, ali taj period će trajati kratko. Vjerojatno će vas rasplakati i najmanja sitnica, ali uz vrtlog hormona i nedostatak sna, ta pojava je potpuno normalna i s vremenom će se regulirati.

Najljepše vrijeme

I za kraj ono najljepše kada dobijete bebu, je vrijeme koje možete provesti gledajući ju kako spava. To vrijeme je toliko dragocjeno, vrijedno i nezamjenjivo.
Ovaj osjećaj ne može zamijeniti apsolutno ništa, i uživajte u njemu dok god možete.

Dobiti bebu je velika promjena u životu, ma najveća promjena. Ali koliko god je teška, to je najljepša promjena koja vam se mogla dogoditi.

Zato od samog početka pokušajte uživati najviše što možete u svojoj bebi i u ulozi majke, jer će to vrijeme koliko se god činilo vječno, brzo proći i plakat ćete za njim i za tom svojom malom štrucom.

Piše: Ana Zibar