U kojoj dobi početi razgovarati s djetetom o seksu?

Seksualnost je dio života svake osobe, bez obzira na dob.
Radoznalost kod djece je posve prirodna, a djeca svih dobnih skupina imaju pitanja.
U trenutku kad vas dijete upita nešto kao roditelj trebali biste biti spremni odgovoriti.

Kada i kako započeti

Svakodnevni događaji pružit će vam obilje prilika za učenje vašeg djeteta o temama vezanim za seks. Primjerice razgovor o dijelovima tijela za vrijeme tuširanja ili kupanja bit će mnogo učinkovitiji od razgovora o dijelovima tijela tijekom večere.

Očekivanje nove bebe u obitelji ili trudnoća dobro je vrijeme za razgovor o tome kako su začete bebe i kako dolaze na svijet. Gledanje televizije s djetetom također je dobar trenutak da razgovarate o pitanjima seksualnosti.

Razgovri o seksu mogu se dogoditi bilo gdje – dok kupujete, u kinu, ili čak u parku. Koristite takve momente kad se dogode. No, dobro je prvo saznati što vaše dijete već zna o toj temi. Dopustite vašem djetetu da vodi razgovore putem postavljanja pitanjima.

Neka djeca ne postavljaju pitanja roditeljima ako uoče da im je ta tema neugodna. Ima djece koja testiraju roditelje postavljajući “neugodna” pitanja. Razgovarajte otvoreno i dajte svom djetetu na znanje da vas može pitati o bilo čemu.

djevojcica

Kad dijete počne postavljati pitanja pokušajte biti što prirodniji

> Nemojte se smijati djetetu kad postavi pitanje ili ga početi grliti, čak i ako je pitanje slatko. Vaše dijete ne smije se sramiti zbog svoje radoznalosti.

> Pokušajte svoje ponašanje prilagoditi pitanju tako da vam ne bude previše neugodno, no nemojte zauzeti previše ozbiljnu pozu vezanu za pitanje.

> Budite kratki. Nemojte ulaziti u dugo objašnjavanje. Odgovorite djetetu jednostavnim riječima. Vaš četverogodišnjak ne mora znati baš sve detalje snošaja.

> Budi iskreni. Upotrijebite odgovarajuća imena za sve intimne dijelove tijela.

> Promotrite dijete tijekom razgovora u smislu da li vaše želi ili treba znati više. Upitajte ga: “Da li je moje objašnjene odgovor na tvoje pitanje?”

> Poslušajte djetetove reakcije.

> Budite spremni ponoviti odgovore i proširiti ih ako treba.

Ako vam je nelagodno razgovarati o seksu ili odgovarati na određena pitanja, budite što iskreniji u razgovoru s djetetom. Ako ipak imate problem u komunikaciji o seksu sa svojim djetetom razmislite o savjetovanju s vašim pedijatrom koji je tu da vam pomogne razgovarati s djetetom o toj temi.

Pitanja koja možete očekivati

Pitanja koja vam dijete može postaviti i odgovori koji su prikladni s vaše strane ovisit će o djetetovoj dobi i sposobnosti njegovog razumijevanja.

predskolska djeca

Predškolska djeca
“Kako sam ušao u mamin trbuh?”
“Gdje sam bio prije nego što sam ušao u njen trbuh?”
“Kako sam izašao?”
“Odakle dolaze bebe?”
“Kako to da djevojke nemaju penis?”

Od 18 mjeseci do 3 godine života

Vaše dijete počinje uočavati razlike na svom tijelu u odnosu na suprotni spol. Jako je važno dijete u toj dobi naučiti pravilnim imenima za određene dijelove tijela. Naučite dijete koji su dijelovi intimni i zašto ih prekrivamo odjećom ili kupaćim kostimom.

djevojcica seksualnost

Od 4 do 5 godina starosti

Vaše dijete će možda početi pokazivati ​​interes za osnovnu seksualnost, kako svoju tako i onu suprotnog spola. Može pitati odakle dolaze bebe. Možda će htjeti znati zašto su tijela dječaka i djevojčica različita.

Također se može dotaknuti vlastitih genitalija, pa čak može pokazati i zanimanje za genitalije druge djece. To nisu seksualne aktivnosti odraslih, ali su znakovi normalnog interesa. Međutim, vaše dijete mora naučiti što je u redu, a što nije. Postavljanje ograničenja za istraživanje zaista je obiteljska stvar.

Možete odlučiti podučiti dijete sljedećem

> Interes za genitalne organe je zdrav i prirodan.

> Golotinja i seksualna igra u javnosti nisu u redu.

Djeca svakako trebaju znati

Niti jedna druga osoba, uključujući čak i bliske prijatelje i rođake, ne smiju dirati intimne dijelove tijela. Izuzetak čine liječnici i medicinske sestre tijekom liječničkih pregleda i roditelji kada traže uzrok bilo kakvih bolova u genitalnom području.

Djeca školske dobi

“Koliko godina trebaju imati djevojke kada žele dobiti dijete?”
“Zašto dječaci imaju erekciju?”
“Što je menstruacija?”
“Kako izgleda seksualni odnos?”
“Zašto neki muškarci vole druge muškarce?”

djeca seksualnost

U dobi od 5 do 7 godina

Vaše dijete uočava puno više o tome kako se ljudi međusobno slažu. Možda će ga stoga zanimati što se događa na seksualnom planu između odraslih. Njegova će pitanja postati složenija kada pokuša shvatiti vezu između seksualnosti i stvaranja beba.

Možda će pronaći svoja objašnjenja o tome kako tijelo funkcionira ili odakle dolaze bebe. To je dob kada dijete počinje razgovarati i s prijateljima o seksualnosti.

Važno je pomoći djetetu da shvati seksualnost na zdrav način. Lekcije i vrijednosti koje uči u ovoj dobi utjecat će na njega u odrasloj dobi.