Kriza spolnog identiteta kod tinejdžera

Ako ste roditelj tinejdžera ili vas taj „čudnovati“ period života vaše djece tek čeka, onda ste svjesni kako je upravo pubertet vrijeme u kojem mladi otkrivaju svoju seksualnost i spolni identitet. Kako biste im olakšali, pokušajte se informirati o različitim konceptima spolnosti s kojima se djeca susreću, prepoznajte na koji način (ususret tim temama) reagirati te im u konačnici – pomoći.

Manje brige lako prerastu u prave probleme

kriza-identiteta-1Većina roditelja očekuje kako će njihovo dijete u životu imati „ustaljene“ spolne preferencije, odnosno naginjati heteroseksualnosti, a ne biseksualnosti ili homoseksualnosti. Međutim, uvijek postoji mogućnost da to neće biti tako, a suočavanje s određenim intimnim osjećajima djecu može dodatno zbuniti, zabrinuti ili naljutiti. Manje brige mogu prerasti u veće probleme ako odluče prešutjeti pravu istinu zbog straha da će njome zauvijek narušiti skladne obiteljske ili prijateljske odnose.

U krajnjim slučajevima, takvo zatvaranje u sebe otvara mogućnost za pojavu rizičnih ponašanja, kao što je konzumacija droge ili alkohola, bijeg od kuće ili pokušaj samoubojstva.

Kako postupiti kada vam se dijete obrati

Iako su situacije suočavanja teške, trebali biste smoći snage i stvoriti ugodnu atmosferu u kojoj će se vaše dijete osjećati potpuno sigurno i priznati što ga muči. U samom razgovoru, imajte na umu da će biti škakljivih situacija ili perioda tišine, ali će iskreno priznanje djetetu vjerojatno donijeti toliko željeno olakšanje. Slušanje i potpora koju im u tim trenucima pružite dodatno će osnažiti vaš odnos.

Dajte im do znanja kako shvaćate koliko im je hrabrosti trebalo da vam se obrate i pokušajte biti zahvalni što su to uopće napravili. Možda ćete u dubini srca biti preplašeni i poželjeti da su stvari drugačije, ali probajte obuzdati ishitrene reakcije ili riječi koje bi ih mogle dodatno povrijediti.

Prepoznajte kada je najbolje vrijeme za dodatnu pomoć

Upoznavanje samih sebe i briga oko toga „kome“ zapravo pripadaju kod tinejdžera može izazvati neprestano stanje anksioznost ili ih u potpunosti izolirati od okoline. Ukoliko vam se dijete nije samoinicijativno obratilo, ali vi primijetite da je njegovo ponašanje neuobičajeno – vrijeme je za razgovor. Kod zahtjevnijih slučajeva u kojima niste sigurni kako postupiti, svakako je najbolje potražiti pomoć psihologa.

Simptomi koji signaliziraju važne promjene kod djece:
> Dijete gubi interes prema aktivnostima koje su mu u prošlosti donosile zadovoljstvo ili se povlači u sebe.
> Dijete ima nagle promjene raspoloženja, često je zamišljeno, tužno ili loše volje.
> Dijete pokazuje znakove anksioznosti, nemirno je, zabrinuto ili bezvoljno.
> Dijete ima učestale glavobolje, mučnine i bolove u trbuhu.

Također, budite svjesni kako je vršnjačko zlostavljanje zbog spolne orijentacije danas postalo pravilo, a ne iznimka. Mnoga su djeca svakodnevno izložena diskriminaciji, ali će uz vašu potporu (s vremenom) izgraditi samopouzdanje koje će očuvati njihovo mentalno zdravlje i služiti im kao najbolja obrana od bilo kakvih uvreda.

Zapamtite kako u ovakvim situacijama niste sami i kako se kao obitelj nemate čega sramiti. Isto tako, znajte kako mnogi roditelji diljem svijeta prolaze isto što i vi, a to može biti i više nego ohrabrujuće.