Neka vas ne zbunjuju skokovi u razvoju

Tijekom prve godine djetetova života (ali i kasnije) javlja se nekoliko perioda u kojima se događaju skokovi u razvoju koji često zbunjuju roditelje označavajući prekretnice u dosadašnjoj rutini i uspostavljenome ritmu.

Što su skokovi u razvoju?

Pojednostavljeno, skokovi u razvoju označavaju promjene u dosadašnjem ritmu hranjenja, spavanja i ponašanja bebe. To su normalne faze razvoja u kojima odjednom beba počne značajno više tražiti hranu, pogotovo kada je riječ o dojenoj bebi.

Prvi skok

Prvi skok u razvoju događa se oko tjedan ili dva tjedna nakon bebina rođenja. Roditelji koji su prije rođenja bebe slušali “strašne” priče o tome kako bebe malo spavaju, stalno se bude i plaču, a njihovo novorođenče tek što je izašlo iz rodilišta mirno spava i traži podoj svaka dva do tri sata, baš u ovom tjednu dožive prvo “iznenađenje”.

Savršeni ritam poremeti se stalnim buđenjem, traženjem hrane i nemirom, na što majke često reagiraju zabrinutošću misleći da nemaju dovoljno mlijeka, da bebu treba dohranjivati…

No takvo učestalije traženje dojke zapravo je normalna pojava koja, istina, majci može biti vrlo naporna jer joj se čini da je beba neprekidno na prsima, no vrlo je važna za daljnju produkciju mlijeka.

Naime, na taj se način, povećanom “potražnjom”, stvara veća “ponuda” jer je primjerice dvadeset minuta dojenja svakih sat vremena učinkovitije za proizvodnju mlijeka nego podoji koji traju duže, ali su rjeđi.

Savjet majkama je izdržati taj kratak period povećanja potražnje, obično traje nekoliko dana, i dojiti bebu na zahtjev. Ubrzo nakon toga uspostavit će se uobičajeni, manje naporan ritam… do sljedećeg skoka.

Drugi skok oko trećeg mjeseca

Oko trećeg mjeseca bebina života ponovno nastupa “turbulentniji” period, odnosno drugi skok u razvoju. Česti podoji, odnosno podoji “na zahtjev” opet su recept za prevladavanje tog razdoblja i stvaranje količine mlijeka koja je bebi potrebna.

Često ovdje majke “pokleknu” i krenu s dohranom misleći opet da mlijeko nije dovoljno ili da ga čak nema dovoljno. No za dohranu je definitivno prerano. Uputa je da se majka što više odmara, jer često dojenje doista može biti iscrpljujuće.

Uz to, skok u razvoju s tri mjeseca karakteriziraju i sve dulji periodi bebine budnosti i pokazivanja interesa za svijet oko sebe. Stoga je važno “pokazivati” bebi svijet, dati joj mogućnost da vidi i čuje što se oko nje događa, pričati joj i pjevati te pustiti da “sudjeluje” u obiteljskom životu.

Skok i u šestom i devetom mjesecu

Šesti i deveti mjesec bebina života također su obilježeni skokovima u razvoju jer dijete postaje motorički naprednije i fizički aktivnije, pa je i potreba za hranom također veća.

Tu se beba počinje okretati, sjediti, puzati i aktivnije se igrati razvijajući svoje motoričke sposobnosti, što znači još jedan “prijelazni” razvojni period.

Važno je naglasiti da se skokovi u razvoju jednako javljaju i kod dojenih beba kao i kod beba hranjenih na bočicu. Tu je važno na vrijeme prepoznati skok kako bi se povećala količina adaptiranog mlijeka.

Skokovi u razvoju u prvoj godini bebina života često su test strpljenja i izdržljivosti pa iscrpljene majke ponekad pokleknu i krenu s dohranom, a one neiskusnije (a sve smo takve s prvim djetetom) i posumnjaju u svoje “majčinske sposobnosti” jer im se čini da je beba gladna i nezadovoljna.

No tu je važno ohrabriti majku činjenicom da je to samo normalna faza zdravog razvoja njezine bebe, a sve faze, pouzdano znamo, kako dođu tako i prođu.

Piše: Wishmama
Fotografija: Pixabay