Uloga majke u našim životima

Majčinstvo je posao s cjeloživotnim stažem, ne poznaje mirovinu.
Naša djeca rastu i postaju dječaci/djevojčice, mladići/djevojke i žene/muškarci, a mi uvijek ostajemo njihove majke.

Ono što čini izazov majčinstva je nosit se s odrastanjem djeteta i shvatiti različitu interakciju svakog životnog razdoblja. Prvo nas trebaju 24 sata dnevno, a kada odrastu to je godišnja količina vremena koja im je dovoljna s nama. Možda malo pretjerano, ali u današnje vrijeme sve više istinito. Zato ovaj tekst želim posvetiti majkama.

Doći će razdoblje kada djeca krenu vlastitim putem. Za taj put opremit ćemo ih kako najbolje znamo, gradeći im samopouzdanje, potičući samostalnost, razvijajući osjećaj odgovornosti prema sebi i drugima, empatiju te pružajući im razumijevanje, brižnost i ljubav. I još mnogo toga.

dorucak mama i kcer

Uloga majke je kraljevska uloga. To je gospodarica svih uloga. Ona je glavna uloga u lepezi naših životnih uloga. Sve naše druge uloge nalaze se u njezinoj sjeni.

Možda postoje žene koje igraju neku drugu ulogu strastvenije, možda je ta druga uloga dominantnija, ali nikako ne znači da je uloga majke nestala. Samo na površini života, u našoj svakodnevnici, nešto se može činiti značajnijim, ali emotivno na tronu su naša djeca.

Okolina je sklona osuditi žene koje na životnoj pozornici zaigraju paralelno i druge uloge, smatrajući da je jedino ispravno biti isključivo majka.

Što znači biti majka?

Svaka majka definirala bi tu ulogu na svoj način. Za mene to znači biti oslonac djetetu, pružati ljubav i dati povjerenje. Utkam li to u naš odnos, sve to neće nestati kako nam opada kazaljka vremena provedenog zajedno.

Početak majčinstva, kao i svaki početak, zahtjeva sve naše vrijeme, jer tu su prvi koraci, hranjenja, prve riječi, prve temperature, igre.

Kako vrijeme prolazi, a prolazi brzo, majka se može osjetiti zatočena u svojoj ulozi. Izgubila je cjelovitost koja je nužna za osobni razvoj da bi se zadovoljno i zrelo kretala kroz život.

Svaka žena želi biti žena (shvatite široko koliko želite), prijateljica, imati hobije, posao, vrijeme za sebe. I to zaslužuje. To ne umanjuje njezino majčinstvo, ljubav prema djeci.
Nezadovoljna majka ne može odgajati sretnu djecu.

Kvantiteta provedenog vremena s djecom ne znači i kvalitetno provedeno vrijeme. Odnosom prema sebi oblikujemo i djecu i njihove vrijednosti.

Pokažite im svoj raspon uloga, bogatstvo koje jedna osoba sažima. Osamostalite ih. Ne činite ih ovisnima o sebi. Najčešća zamka majčinstva je što bismo ih htjele sveg lošeg poštedjeti, na sve ih upozoriti.

Zadatak majčinstva je pripremiti ih za sve uspone i padove, osluškivati ih i prepoznavati, ne voditi ih već usmjeravat, ne ograničavati ih, već otvarati ih svijetu kojeg moraju sami spoznati.

majka-2

Današnje majke uspješno žongliraju svakodnevnicom, ali često osjećaju grižnju savjesti zbog manjka vremena provedenog s djecom. Svaka ima svoje razloge, svoja opravdanja zašto je tako.

Razmislite kako da vrijeme koje vam je na raspolaganju bude vrijeme radosti, igre, učenja. Vrijeme provedeno u radosti ostat će trajno u sjećanju vaše djece, napravit će čvrste temelje njihova životnog puta. A vi, osluškujte sebe i ne zaboravite da ste upravo vi prvi prozor u svijet vašoj djeci.

Autor: Eva Mioč
Fotografije: Pixabay