Utjecaj igračaka na razvoj djeteta

Igračke imaju pozitivan utjecaj na dječju maštu, razvoj sposobnosti i logičko razmišljanje. Igranjem dijete otkriva niz novih spoznaja koje pomažu u psihofizičkom razvoju. S obzirom da igračke imaju veliki utjecaj na razvoj djeteta, roditeljima se savjetuje da prilikom kupnje obrate pažnju na neke važne stavke.

Prilikom kupnje igračke prvo treba obratiti pažnju da igračka bude u potpunosti sigurna za igru, što znači da ne smije biti oštećena, guliti se, imati oštre rubove i da mora biti glatke površine.

Isto tako je vrlo važno da igračke budu izrađene od bezopasnih materijala te da su čiste i nove. Prilikom odabira igračke obratite pažnju da igračka bude primjerena dobi djeteta. Idealno je da što manje dijete imate, igračka bude što veća.

Djeci mlađoj od tri godine su potrebne igračke koje su velike, kako se dijete ne bi ugušilo. Najbolji izbor su velike drvene kocke, veliki autići, veliki plišanci, itd. Za razvoj djeteta do treće godine se preporuča kupovati zvučne igračke, igrače na odguravanje i slikovnice kako bi im potaknuli razvoj.

Za bebe su pak najbolje šarene deke i podstave, koje će bebe rado promatrati. Što je dijete manje treba obratiti pažnju da igračka ima što više detalja poput pomičnih dijelova, ukrasa i boja.

Preporuča se da neke igrače napravite sami, pa tako možete u malenu plastičnu bočicu ili kutijicu staviti malo riže i dobro zatvoriti. Dobiti ćete zvečku s kojom će dijete biti zadovoljnije nego sa kupovnom zvečkom. Isprobano!

Dijete u trećoj godini treba igračke kojima će vježbati pamćenje poput figurica s magnetima i memory-a. Djeca u ovoj dobi vole igre imitiranja, pa se savjetuje da im uz pomoć rukavica napravite 2-3 lika koje vole imitirati. Mijenjajte uloge uz pomoć rukavica i uživite se u dječji svijet igre i mašte.

Prilikom kupovine obratite pažnju na poruku koju šaljete djetetu kupnjom te igračke. Ako vam dijete dosta vremena provodi pred kompjuterskim ili televizijskim ekranom, ograničite vrijeme i animirajte ga na društvene igre.

Najvažnije je da se dijete igra sa roditeljima što češće jer su mu zapravo roditelji najdraže igračke koje mu nikada ne dosade.
Ana Zibar