Dijete i igračke – praktični savjeti Ane Zibar

Jeste i vi jedan od onih roditelja koje izluđuju igračke po cijeloj kući?

E, pa dobrodošli u klub! Osim što su po svuda, ima ih i na mjestima na kojima su ostale potpuno zaboravljene, a sve zbog razbacivanja po svugdje i ne pospremanja na mjesto. Ja sam odlučila riješiti taj problem, na sasvim jednostavan način, a kako bi vam malo pomogla, u nastavku vam donosim zlatnu formulu.

Prva i osnovna stvar je ta da razbacane igračke po svuda, koje nemaju svoje mjesto i koje su svaki dan na drugom mjestu i na hrpi, zapravo onemogućavaju igru vašem djetetu, te se dijete niti ne može lijepo igrati sa njima, niti ih doživjeti, a kamoli čuvati i paziti ako ga se na to ne uči.

djecje-igracke-2

Kada smo kod čuvanja igračaka, mislim da će dijete početi voditi brigu o njima, tek kada ga vi kao roditelj na to naučite, i kada mu pomognete da stekne navike odgovornosti i urednosti.

Svaka stvar na ovoj kugli zemaljskoj bi se trebala primjereno čuvati kako bi služila svojoj svrsi, a ako želite da vaše dijete i kada odraste zna cijeniti ono što ima, sada vam je pravo vrijeme da napravite nešto po tom pitanju, a za prvi korak su upravo dobre igračke.

Prvo i osnovno pravilo glasi da se igračke ne smiju nalaziti u sobi u kojoj dijete spava! Ako ih pak nemate gdje drugdje smjestiti, onda ih smjestite u spavaću sobu, ali na način da ih pospremite u kutije, te da nisu na vidiku vašem djetetu.

Zašto to treba tako?

Pa zapravo je vrlo jednostavno! Ako vaše dijete prilikom uspavljivanja vidi igračke, ono neće moći brzo i mirno zaspati, kada će ga igračke stalno mamiti na igru.

Naučite dijete gdje se u vašem domu nalazi mjesto za igru. Neka mjesto za igru bude djetetova soba, a ukoliko dijete poželi igranje nastaviti u primjerice dnevnoj sobi, dopustite mu samo jednu igračku ili one s kojima se trenutno igra, pod uvjetom da ih odmah nakon igre vrati u svoju sobu, kako bi se znao red i kako bi zauvijek prestali preskakati igračke po cijelom stanu.

OVDJE pogledajte nekoliko sjajnih ideja za uređenje dječje sobe

Najbolje ideje za uređivanje dječje sobe
Top savjeti za uređenje sobe vašeg djeteta prema savjetima Montessori
djecje-igracke-1

Najvažnija vještina na koju morate naučiti dijete je odgovornost prema igračkama. Što znači, ako dijete ostavlja svoje igračke po svuda, te nimalo za to ne mari, počnite skupljati te igračke u jednu kutiju, te mu dajte da izabere, da li ćete ih pokloniti nekoj drugoj djeci, ili će ih jednu po jednu moći ponovno sebi vratiti uz poželjno ponašanje.

Važno je da dijete stekne tu odgovornost koja će mu trebati kasnije u životu.

Ako dijete ima puno igračaka, ono niti ne može uživati u svima njima. Zato je najbolje da pola igračaka odvojite sa strane, pa ih pospremite na neko mjesto.
Neka se dijete igra sa igračkama koje ste ostavili, a za primjerice par mjeseci vratite djetetu spremljene igračke, te ih zamijenite sa igračkama s kojima se do sada igralo.

Ovaj način će vašem djetetu omogućiti radost igranja i uživanje u svakoj igrački, jer će mu svaka biti nova nakon par mjeseci, a soba će moći disati, te će mjesto za igru biti puno ugodnije.
Igračke koje se nalaze u sobi djeteta obavezno sortirajte.

Sortiranje igračaka je važno kako bi se znalo gdje koja igračka stoji, te kako bi prostor bio uredan i prozračan. U takvom prostoru vaše će se dijete uživati igrati, vi ćete biti zadovoljni, a nalaženje određene igračke više neće biti problem.

Učite dijete od malena da za sobom posprema igračke na svoje mjesto. Koliko god vam se na početku to činilo nemogućim, budite uporni i nakon nekog vremena ćete vidjeti kako djetetu pospremanje igračaka ide sve bolje i bolje, dok mu skroz ne prijeđe u naviku.

Naravno svako pospremanje pohvalite, te ga nikada ne grdite da nije dobro, ako ne bude onako kako ste vi zamislili.

Piše: Ana Zibar