Ponašanje djece za blagdane

U najveselije doba godine djeci bi trebalo uvesti nešto više pravila i roditeljske aktivnosti nego u uobičajenoj svakodnevici.

Dječje ponašanje vas može razveseliti ili razljutiti međutim pažnja i reakcija u pravo vrijeme mogu dati dobar okvir u kojem će dijete ispravno razmišljati.

Bez discipline djeca nemaju temelje za razvoj poštovanja, suradnje i samodiscipline. Pozitivna reakcija na djetetovu akciju dovodi do ponavljanja takvog ponašanja a određeni oblik kazne može s vremenom zaustaviti neželjeno ponašanje.

Budite dosljedni

Različiti oblici i intenziteti upozorenja ili pohvala mogu biti zbunjujući signal djetetu a posebno ih može zbuniti popuštanje u vrijeme praznika, odnosno postignute dotadašnje uspjehe možete u jednom zaboraviti.

Djetetu dajte jasne i jednostavne upute što očekujete od njega. Imajte na umu kako dijete može reagirati u ljutnji ako ne može postići traženi cilj.

Ne dopustite dosadne trenutke

Imate puno posla, ništa ne stižete a imate osjećaj da se posao gomila sve više i više. U tim trenutcima nikako nemojte zaboraviti na djecu jer će oni biti prepušteni sami sebi i dosadi a to može postati pravi izvor problema.

Spustite kriterije i svoja očekivanja, jer kuća možda ne mora biti savršeno očišćena, možda se može ispeći koji kolač manje.

U vrijeme velike užurbanosti i posla uputite dijete u aktivnost u kojoj može uživati samostalno ili zašto ne, neka sudjeluje zajedno s vama u blagdanskim aktivnostima ukrašavanja doma, pomaganja u kuhinji u svom dijelu stola gdje može “pripremati” slastice..

Dijete igra

Uključite dijete u aktivnosti

Djeca često oponašaju starije. Osmislite jednostavne poslove u koje možete uključiti dijete te se zajedničkim snagama upustite u projekt. Odaberite jednostavnije recepte za kolače, koji ne uključuju oštre predmete.

Prilikom čišćenja sobe pospremanje igračaka prepustite djetetu. Povjerite mu jednostavne zadatke nošenja posteljine do perilice za pranje rublja ili košare. Bez obzira na rezultate djetetove aktivnosti budite strpljivi.

Nagrađivanje pozitivnog ponašanja

Tanka je linija između podmićivanja djeteta i nagrađivanja ispravnog ponašanja. Nemojte si dozvoliti nepovratni odlazak u ponor mita jer će dijete vrlo brzo početi iskorištavati svaku situaciju.

Kvalitetna pohvala, poljubac ili milovanje u pravom trenutku također potvrđuje ispravnost djetetove akcije.

Nemojte reagirati u ljutnji

Nikada nemojte reagirati u ljutnji. Uzmite si nekoliko minuta i par dubokih udaha smirenja i saberite se prije nego što reagirate jer bi inače puno veću količinu ljutnje mogli “iskaliti” na djetetu.

Pjesme

Djece jednostavno jako vole pjevati. Nabavite set omiljenih pjesmica i u dane radosti i veselja opustite kočnice i upustite se u dvoglasno ili troglasno pjevanje dok obavljate različite aktivnosti u vašem domu.
Pokažite svojoj djeci kako su za blagdane veselje i sreća iznimno bitni za cijelu obitelj.

Piše: Wish.hr
Fotografija: flash.pro, Gisella Klein