Zašto su izljevi bijesa korisni za djecu

Roditeljstvo sa sobom donosi nebrojeno mnogo blagoslova i lijepih trenutaka, ali također označava borbu s nekim neželjenim aspektima dječjeg ponašanja. Epizode izljeva bijesa svakako bi se mogle uvrstiti u njih. U takvim se situacijama roditelji nerijetko osjećaju bespomoćno i obeshrabreno, ali ono što bi trebali znati jest da su takve „žute minute“ zapravo korisne za djecu.

Bolje pokazati na van, nego držati u sebi

Suze u svom sastavu sadrže hormon stresa poznat kao kortizol što znači kako se plakanjem zapravo rješavamo nakupljenog stresa iz tijela. Također, suze snižavaju krvni tlak i utječu na boljitak emotivnog stanja. Možda ste primijetili da je vaše dijete u trenucima prije „poplave“ izrazito ljuto ili frustrirano, a nakon što se isplakalo opet je odlično raspoloženo. Dakle, možda je dobro pustiti ih da iz sebe izbace ono što osjećaju da moraju.

Plakanje pomaže kod učenja

Vjerojatno ste puno puta vidjeli kako vaše dijete doživljava napadaj bijesa za vrijeme igre odnosno kada mu nešto ne ide od ruke. Također ste primijetili da nakon plakanja ono opet, ovaj put vrlo mirno, nastavlja s igrom na istom onom mjestu gdje je malo čas izgubilo kontrolu. To je zato što se za vrijeme izljeva bijesa mozak rasteretio kako bi opet mogao primiti nove informacije. Naime, djeci je učenje prirodno baš kao i disanje pa je manjak koncentracije pokazatelj neke emotivne blokade koja se mora osloboditi.

Kvalitetniji san

Problemi sa snom se pojavljuju kada roditelji smatraju da je najbolji pristup izljevima bijesa izbjegavanje istih. U tom slučaju za vrijeme odmora ili sna, dolazi do sve većeg nakupljanja emocija i dijete se budi lošeg raspoloženja i pod stresom. Zato se preporuča dopustiti djetetu da se (ako okruženje i situacija dopuštaju) ispuše do kraja.

Pokazivanje stvarnih osjećanja

Vjerovali ili ne, epizode izljeva bijesa su kompliment iako se ne čini tako. Djeca naime, svojim plakanjem zapravo ne žele manipulirati roditeljima kako bi dobili ono što žele već prihvaćaju vaše „ne“ i njihove suze tada postaju ekspresija unutarnjeg osjećaja. Dječja uzrujanost zbog trivijalnih stvari najčešće je pokazatelj kako žude za ljubavlju i povezanošću s vama.

Utječe na ponašanje, dugoročno gledajući

Ponekad dječje emocije na vidjelo izađu kao agresija, sebičnost ili odbijanje sudjelovanja u jednostavnim zadacima kao što je odijevanje ili pranje zuba koje inače obavlja bez većih problema. Takvo ponašanje s vremena na vrijeme ukazuje na to kako se dijete bori s određenim vlastitim emocijama nakon čega dolazi do pucanja. Dugi i intenzivni izljevi pomažu djeci da ispuste sve takve emocije, koje im (trenutno) stoje na putu da budu ono što u konačnici jesu – spremni sudjelovati i pomoći.

Epizode bijesa kod kuće smanjuju mogućnost onih u javnosti

Djeca će izljeve bijesa iskazivati najčešće unutar četiri zida gdje će biti sigurna da imaju vašu potpunu pozornost i da ćete ih saslušati. Naime, što im više napominjete da se smire, nevezano jeste li kod kuće ili u javnosti, tenzije u njihovom tijelu samo se još jače nakupljaju. Zato bi bilo dobro pronaći vremena i prostora saslušati ih u privatnom prostoru kako bi takvih neugodnih situacija bilo što manje u javnosti.

Poželjan tijek odrastanja prije društvenog pritiska

S godinama će vaše dijete plakati sve manje, nešto što se događa sa svim ljudima tijekom odrastanja. Najčešće je to zato što okolina to očekuje od nas. Međutim, kada se odrasli ljudi naljute ili su pod stresom i izderu se na svoju djecu, to je zato što zapravo imaju potrebu zaplakati. To je posebno izraženo kod muške populacije koja gotovo da ne smije pokazati ranjivost. Upravo je zato i više nego poželjno djeci dopustiti da bez srama pokažu kako se osjećaju, prije nego što se u njima stvore mentalne blokade odraslih ljudi.

Ljekovite i za roditelje

Kada prisustvujete dječjim epizodama izljeva bijesa, to naravno utječe i na vas. Možda u vašem djetinjstvu roditelji takve situacije nisu rješavali s razumijevanjem, kao što vi to pokušavate danas sa svojom djecom. Plač vašeg djeteta može potaknuti neke zakopane emocije unutar vas kojih ni sami niste bili svjesni. Znajte kako je roditeljstvo ljekovito i za vaše emotivne probleme koje će vjerojatno netko od vaših prijatelja ili dragih osoba imati volje poslušati.

U konačnici će vam to donijeti mir i olakšati vam da ovaj najteži posao svijeta obavljate-živite najbolje što možete. Ali to već ionako činite!