Zimski izlet u prirodu s najmlađima: Staze Samoborskog gorja

Iako se mnogima čini da je idealno vrijeme za planinarske izlete u toplijim mjesecima, priroda zimi ima poseban šarm i nosi vlastite ljepote koje se mogu samo tada doživjeti.

Uputite se u neku avanturu koja zahtijeva lagani hod, mnoštvo zabave i novog iskustva, poput šetanja Žumberačkim gorjem.

Brojni se izleti mogu planirati, posebno u dijelu Samoborskog gorja koje obuhvaća Plješivicu, Japetić i Oštrc, koje skupa uz ostatak Žumberka čini Park prirode. Zanimljivo je kako je upravo Samoborsko gorje bilo cilj prvoga organiziranog izleta u povijesti hrv. planinarstva – izleta Hrvatskog planinarskog društva na Oštrc i Plešivicu 17. svibnja 1875.

samobor

Svi su usponi i šetnice dobro označeni markacijama, koje se redovito održavaju i brojnim planinarskim kućama, u kojima se možete okrijepiti domaćim specijalitetima i zagrijati uz šalicu čaja ili kave.

Jedna od atrakcija svakako je vidikovac na najvišem vrhu Samoborske gore Japetiću (879 metara), kojeg čini piramida za razgledavanje, visoka 12 metara.

Do samog vrha se skoro može doći i autom, a do vidikovca treba tek petnaestak minuta hoda

S nje se pruža vrlo lijepi pogled na cijelo Samoborsko gorje, Prigorje, Žumberak, Pokuplje, Klek, a za lijepog vremena čak i na Alpe.

japetić gorje

Drugi po visini, a jednako zanimljiv vrh je Plešivica (779 metara), čiji je južni dio posebno poznat po vinogradarskom kraju kroz kojeg vodi više vinskih cesta.

Ovaj bi izlet mogao biti posebno zanimljiv odraslima, jer ih na Plešivičkoj vinskoj cesti očekuje čak tridesetak vinarskih gospodarstava koji imaju široku ponudu ukusnih, domaćih vina poput graševine, chardonnaya, rajnskog rizlinga, Neuburgera, sivog pinota, bijelog pinota, traminca, mirišljavog traminca, sauvignona, zelenog silvanca, žutog plaveca…

plješivica japetić

Mlađima će se na Plešivici najviše svidjeti šetnja planinarskom stazom od „Kleti Poljanice“ na Poljanicama, na kojoj ima uređeno dječje igralište i sanjkalište.

Postoji i Noršićka Plešivica, vrh koji se nalazi na zapadnom rubu velike livade koja je zimi stvorena za raditi snjegoviće, igru u snijegu, istrčavanje peseka, i mnoge druge snježne radosti.

Za prave avanturiste, koji žele malo izazovniji uspon tu je Oštrc, najviši vrh srednjeg grebena Samoborskog gorja, kojeg simbolizira piramidalni oblik sa strmim padinama.

Sam vrh je poprilično ogoljen, što nudi prekrasan pogled na ostatak gorja i svojim izgledom podsjeća na Alpe – za pravi zimski ugođaj.
Ispod vrha, na južnoj strani, postoji stijena Flinka visine 15 metara, koja služi kao alpinističko vježbalište.

planinarski dom željezničar facebook

Oni koji možda nisu od uspona, mogu se smjestiti u iznimno popularno planinarsko izletište koje se nalazi na sedlu pod vrhom, Planinarski dom Željezničar na 691 metru nadmorske visine. Dom može u blagovaonici primiti čak 50 gostiju pa je idealan i za velike grupe ili obitelji.

Ako ste u blizini Zagreba, ove su staze nadohvat ruke i mogu u par vrlo interesantnih tura ispuniti sve potrebe za rekreacijom zimi, a sve u dobrom društvu, okrepljujućoj hrani i piću te mnoštvo zanimljivosti koje će zadovoljiti svačije potrebe, od razigranih najmlađih do onih odraslih koji su u potrazi za finom čašom domaćeg vina ili pak ozbiljnijim zimskim usponom.

Fotografije: Diana Mikloš
Fotografija planinarskog doma Željazničar – službena Facebook stranica doma Željazničar