Kada je vrijeme za prvi mobitel kod djeteta?

Činjenica je da su mobiteli postali neizostavan dio života i bespredmetno je razgovarati o tome kako smo svi mogli prije živjeti bez njih.
Mobitel više nije luksuz i sasvim je uobičajeno da ga ima svaki član obitelji.

No s pravom se postavlja pitanje u kojoj ga je dobi primjereno i potrebno dati djetetu.

Polazak djeteta u školu, osnosno otvaranje situacija kada dijete više nije pod neprestanim nadzorom roditelja, može kod roditelja stvoriti osjećaj nesigurnosti koji mobitel nedvojbeno može otkloniti.

Provjera je li dijete stiglo u školu, informacija djetetu da će roditelj malo zakasniti po njega…situacije su kada se mobitel pokazuje kao iznimno korisna sprava.

Istovremeno se i dijete osjeća sigurnije.

Stoga je važno dijete uputiti kako na pravilan način koristiti mobitel kako bi on ostao u svojoj primarnoj funkciji komunikacije, a ne zabavnog gadgeta.

mobitel djeca

Prije svega, djetetu doista ne treba najnoviji model mobitela.

Ako ga je dijete i naslijedilo, sasvim je u redu isključiti mu neke opcije kao što je primjerice pristup internetu kako se ne bi dovelo u situaciju proučavanja neprikladnog sadržaja.

Opasnost skupog i novog modela krije se i u mogućnosti da dijete postane metom kradljivaca, čime se automatski dovodi u opasnu situaciju.

Pritom, nažalost, ne mislimo na profesionalne kradljivce nego i na vršnjake te starije učenike.

Dijete nadalje treba uputiti da roditelje i bliske osobe zove samo u slučaju potrebe kako s jedne strane ne bi nepotrebno povećavalo potrošnju, a s druge kako to i djetetu i roditeljima ne bi ometalo dnevne obaveze.

Također, ako dijete koje se tek uči biti samostalno i navikava na to, ima osjećaj da je u svakom trenutku kontrolirano i ako njega roditelji prečesto zovu, neće razvijati samostalnost i odgovornost, nego naprotiv postati i nesamostalno i nesigurno.

Uputno je djetetu nabaviti mobitel sa sim karticom na bon, a ne na pretplatu. Važno je pritom dijete upoznati koliko novca ima na raspolaganju u određenom vremenskom periodu.

Treba mu se dati i jasne upute kada smije koristiti mobitel, a kada je to zabranjeno (primjerice na nastavi). Dijete treba uputiti i kome smije davati broj svojeg mobitela.

mama selfi djce dijete

Zračenje mobitela

Iako se o štetnosti zračenja mobitela puno govori te je dokazano da poznata zračenja ne predstavljaju veću opasnost po zdravlje korisnika, još uvijek nisu u potpunosti istražena sva zračenja.

Stručnjaci iz Velike Britanije zaključili su da djeca do dvanaest godina ne bi trebala koristiti mobitele jer su osjetljivija skupina zbog imunološkog sustava koji se još uvijek razvija, pa su i potencijalna zračenja veća opasnost za njih.

Ako pak posjeduju mobitel, trebali bi se više orijentirati na komunikaciju sms porukama, a manje na telefoniranje.

Mobitel kao statusni simbol i igračka

Nepobitna je i tužna činjenica da su mobiteli među djecom često pokazatelji socijalnog statusa te se nerijetko djeca koja imaju jeftinije modele osjećaju manje vrijedna.

Djetetu je stoga važno nadugačko i naširoko objasniti da je mobitel naposljetku ipak samo „telefon“, sredstvo komunikacije, i da ga takvim treba i doživljavati.

Zato je mudro nabaviti mu baš takav model i od malih nogu ga učiti da se ne gradi kroz statusne simbole, nego kroz druge vrijednosti. I da, to doista ponekad jest teško…ali budite uporni.

Druga strane medalje i opasnosti koje mobitel nosi je mnoštvo aplikacija koje ga čine (da, i nama odraslima!) primamljivom i zabavnom igračkom. No kod djece to doista može predstavljati opasnost jer oduzima vrijeme i stvara ga malim ovisnikom o igricama, odvlačeći pažnju od školskih obveza.

Svaki roditelj treba procijeniti kada je vrijeme da djetetu osigura mobitel s obzirom na organizaciju obiteljskoga života. Ako niste sigurni, jedno od mjerila može biti pojava situacija kada dijete počinje samostalno negdje odlaziti i vraćati se (samostalan odlazak u školu ili na izvanškolske aktivnosti).

Piše: Wishmama