Pravila ponašanja pri izlascima djece i mladih

Kada djeca adolescentske dobi počnu izlaziti vani, u želji da ostanu do što kasnijih sati, roditelji određuju neki sat do kojeg zahtijevaju da se njihovo dijete vrati kući.

Adolescenti ne podnose kada im se zadaje ograničavajuće vrijeme izlaska, jer smatraju da se radi o kontroli ili čak o izostanku povjerenja.

Djeca još u toj dobi ne mogu doživjeti roditeljsku zabrinutosti koja se odnosi na sigurnost vašeg djeteta.
Obično tinejdžeri izjavljuju “Ja sam jedini od svih koji mora doći kući u 11 sati”, što najvjerojatnije nije istina.
Stoga bi roditelj trebao odgovoriti: “Volim te, stalo mi je do tebe, želim da budeš siguran koliko god je to moguće”.

Privikavanje djece na ograničavajuće vrijeme

U srednjoj školi, adolescenti počinju boraviti kod svojih prijatelja i ostajati kod njih kasnije. Stoga je taj način najbolja prilagodba oko uvođenja ograničenog vremena boravka odnosno dogovorenog vremena za povratak kući.

Treba im se dopustiti ostati nešto duže u domu prijatelja kako bi im dati priliku da uvide kako se nose s odgovornošću.

Kroz neka pitanja uviđa se odgovornost djeteta?
Na primjer da li čeka na dogovorenom mjestu gdje je obećao da ćete ga dočekati s autom? Da li je nazvao ako nešto nepredviđeno dogodilo?

“Do kada mogu ostati vani?”

Prvo i najvažnije na što se mora misliti je značaj kvalitetnog sna kako bi se u narednom danu mogle obaviti sve školske i izvanškolske aktivnosti.
Dobra je odluka oko kada se svaki put pri izlasku dogovarate oko vremena povratka kući koje ovisi o okolnostima samog izlaska.

Ako je vikend i usto proslava rođendana onda to možda može biti i ponoć, pogotovo ako se dolazi s automobilom po dijete ili je ono u neposrednom susjedstvu, ali izlazak koji nema neku određenu temu već ograničava vrijeme dolaska kući pa je možda 10 sati ili pola 11 što svakako ima smisla.

Vremenska fleksibilnost potiče iskazivanje odgovornosti kod tinejdžera. No, svakako treba naglasiti da nema fleksibilnosti kada se dogovori u koje vrijeme se treba pojaviti u kući.

djevojčice tinejdžerice

Drugim riječima ako je dogovor da se treba pojaviti u 11 sati to nije u 11: 30. Fleksibilno određivanje vremena, ovisno o temi izlaska, osobito je dobro u posljednjoj godini srednje škole, jer omogućuje adolescentu pripremu za studentski život.

U svakom slučaju uvijek možete reći svom tinejdžeru da su ovakvi dogovori dobri jer želite da zna donositi pametne odluke za sebe, u neovisnosti o nekome drugome koji mu sugerira što treba učiniti.

Razgovor sa adolescentom

Dobra je osnova za razgovor oko vremena dolaska kući i ta da zamolite svoje dijete za mišljenje kada je po njemu razumno vrijeme povratka kući.

No uvijek zapamtite, da je točno određeno vrijeme odličan alat kako bi vaše dijete bilo zdravo, produktivno i sigurno.

Razgovor treba sadržavati argumente za sve razine izlaska, od razine sigurnosti i okoline vašeg djeteta, razinu udobnosti i sigurnost kompletnog društva s kojim izlazi i nalazi se.

Treba uzeti u obzir i da će vaše dijete s vremenom biti izuzetno frustrirano ako će konstantno morati dolaziti ranije kući u svim situacijama za razliku od svojih bliskih prijatelja, koje je svakako potrebno upoznati.

Upoznavajući djetetove prijatelje, ali i druge roditelje i sama rasprava o zajedničkim pravilima i odlukama biti će puno kvalitetnija.

Uvođenje pravila ponašanja

Uvođenje odluke da je neophodno reći laku noć kad se dođe kući, čak i ako to znači da će vas možda probuditi, iznimno je važno.

Takovo ponašanje donosi mir kako roditeljima tako i djetetu, jer se daje na znanje da je sigurno došao kući te da dijete nije strah pokazati da nije pio ili konzumirao neko opojno sredstvo.

Takozvani „policijski sat“ najbolje funkcionira kada se znaju očekivanja i posljedice koja moraju biti jasno precizirana prije samog izlaska.
Svaki roditelj mora znati gdje mu je dijete, s kim i gdje se kreće.

Također, prije izlaska sve školske obveze moraju biti završene i kvalitetno odrađene. Dijete se mora dovoljno dobro naspavati kako bi u školi bilo skoncentrirano i usredotočeno.
U slučaju da dijete kasni u dolasku zbog prometa ili neke izvanredne situacije ono mora znati da roditelji očekuju poziv u takvim situacijama.

tinejdžeri5

Očekuje se obostrano poštovanje pogotovo ako se kasni, jer ostali ukućani možda imaju drugih obveza u novom danu ili se moraju rano ustati.

U slučaju da vaš tinejdžer pogriješi u vremenu povratka kući, naglasite mu da su bili izuzetno zabrinuti, ali da će razgovarati s njim ujutro. Žestoke noćne rasprave rijetko su produktivne.

Neka bude posve jasno da trebaju pokazali odgovornost kao bi imali i zaradili povlastice koje se gube kada ponašanje nije u skladu s dogovorima, jer onda očito pokazuju nesposobnost za slobodnim neovisnim životnim ponašanjem.

U trenutku kada vaš tinejdžer nije bio u stanju dokazati odgovornost i kasni treba se vratiti na ranije vrijeme povrataka kući na nekoliko tjedana dok se vidi da je opet u stanju prihvatiti dogovor.

Izdvojeno:

> Postavite jasna očekivanja, pravila i posljedice te ih staviti pred dijete. Može se biti i fleksibilan, ali samo ako dijete pokazuje odgovornost.