Zašto je važno da se djeca igraju samostalno

Kada se djeca igraju sama, ona zapravo usvajaju vrlo važne lekcije koje će koristiti tijekom svog daljnjeg odrastanja. Samostalno igranje djeci pomaže da lakše postanu samodostatne individue koje će se bez problema prilagoditi druženju u manjoj grupi ili pak velikim grupama djece, ali će isto tako podjednako uživati igrajući se sami.

Samostalno igranje doprinosi većoj neovisnosti kroz koju vrlo brzo nauče kako se zabaviti ne oslanjajući se previše na drugu djecu ili vas. Upravo će zato kasnije u životu, zbog spoznaje kako nije nužno svaki trenutak provesti u nečijem društvu, izrasti u sigurne i zadovoljne osobe.

Razvijanje mašte

Možda ste vi kao roditelj svjesni da je vaše dijete vrlo zaigrano i maštovito, ali to ćete najbolje shvatiti ako im osigurate vrijeme za samostalnu igru.

Vrijeme koje provedu bez vas iz njih će „izvući“ najvišu razinu kreativnosti na svjetlo dana, pa ćete ih vidjeti u ulogama omiljenih junaka, princeza ili ljudi iz njihove bliže okoline. Naime, djeca obožavaju glumiti da su učitelji, doktori, prodavači ili majstori. Što god odlučili biti, ideje će zasigurno frcati na sve strane.

Osjećaj unutarnjeg mira i bolje razumijevanje vlastitih osjećaja

Igranje na otvorenom djeci ponekad donosi prekomjerno uzbuđenje, a igra s vršnjacima im pruža pregršt interakcije. S druge strane, samostalna ih igra smiruje i nerijetko uvodi u stanje potpune tjelesne i umne opuštenosti.

Isto tak, djeca vole znati da u bilo kojem trenutku mogu računati na vas, ali igranje bez vaše asistencije pomoći će im razviti korisne mehanizme vlastite utjehe. Dakle, unatoč tome što će vas trebati kako biste im pomogli u rješavanju problema, vjerojatno će u nekim trenucima „samoće“ ocijeniti kako su sami sposobni doći do određenih korisnih zaključaka. Tako će uspješno osvijestiti vlastite emocije koje će zatim lakše prenijeti vama.

Samodostatni individualci

djete-igra-1Koliko god vi možda željeli sa svojom djecom provoditi cijele dane, to jednostavno nije moguće. Kao roditelj, vaša je uloga brinuti za njihove egzistencijalne potrebe kako bi se nesmetano razvijala. Upravo je zato i više nego dobro da djeca nauče kako vaša jedina uloga u njihovom životu nije osmišljavanje i organiziranje neprekidnih zabavnih trenutaka.

Povezano s time dolazi i njihova svijest o tome da ih u trenucima kada se ne igrate s njima vi nikako ne ignorirate već im dajete prostora da nauče biti sami sa sobom i da to vrijeme bude njihova prilika da neometano uživaju. I naravno, da se tom vremenu uistinu vesele.

Priprema za polazak u školu

Jasno je kako djeca predškolskog uzrasta zahtijevaju više pažnje pa je razumljivo da ste upravo vi u njihovim očima jedini i najbolji prijatelj za igranje. Međutim, prije nego doista krenu u školu, pokušajte se malo maknuti po strani i pustiti ih da sami smišljaju kako provesti vrijeme. Tako će shvatiti da je odlazak u školu period dana u kojem fizički nećete biti uz njih.

Ako s ovim vježbama krenete na vrijeme, djeca neće ni pomisliti da ih prilikom odlaska u školu vi po prvi puta ostavljate ili napuštate nego će u tim trenucima prepoznati da imaju sami sebe, upotrijebit će već usvojene mehanizme vlastite utjehe i s osmijehom se uputiti u novu avanturu bez vas.

Prijeko potrebna pauza za roditelje

Možda vam je teško zamisliti, ali čak i odrasli zaslužuju određeno vrijeme za sebe!
Dodatna povlastica koju dobivate za vrijeme samostalnog igranja djece je nužno potrebna pauza koja vam tijekom dana zasigurno treba. Naravno, takav mali odmor nije glavni cilj zbog kojeg ste djecu podupirali da se igraju samostalno, ali je upravo vaše slobodno vrijeme izvrstan primjer putem kojeg im pokazujete kako imate vlastite interese koje volite i koji nisu nužno vezani za druge ljude, poput njih ili supružnika.