Vježbe koje pripremaju za artikulaciju glasa L

Za izgovor glasa l potreban je precizan i složen rad jezikom: vršak se podiže prema gore i prijanja uz rub desni i gornjih zuba; prednji i srednji dio leđa se spuštaju, a stražnji dio se lagano podiže i povlači unatrag; bočne strane se spuštaju i propuštaju zrak.

OVDJEse upoznajte i s vježbama koje pripremaju za artikulaciju glasova “s”, “z”, “c” i vježbama koje pripremaju za artikulaciju glasa R

Za uvježbavanje ovog položaja postoji sljedeći skup vježbi.

Opaska: ovo je skup vježbi koji postupno vodi prema ispravnoj artikulaciji, zato je važno održavati redoslijed. Ako neka vježba ne uspijeva, vraćamo se na prethodnu i/ili slijedimo upute.

• Vježba „Potapšaj jezik“

Svrha: uvježbati opuštanje mišića jezika, držati jezik širokim.
Opis: lagano otvoriti usta, položiti jezik na donju usnu i lagano ga tapšajući gornjom usnom izgovarati „pa- pa- pa…“.
Trajanje: 5-10 s
Pažnja: donja usna se ne smije naslanjati na zube; jezik mora biti širok, dodirivati svojim bočnim stranama uglove usana; raditi vježbu na jednom opuštenom izdisaju, ne zadržavati dah.

• Vježba „Ukusan pekmez“

Svrha: uvježbati podizanje širokog prednjeg dijela jezika prema gore.
Opis: lagano otvoriti usta i širokim prednjim dijelom jezika oblizati gornju usnu pokretom odozgo prema dolje.
Pažnja: radi samo jezik dok je donja vilica nepokretna (može se pridržavati prstom); jezik je širok, bočnim stranama dodiruje uglove usana; pokret jezika mora biti upravo odozgo prema dolje, a ne iz strane u stranu.

• Vježba „Puran“

Svrha: uvježbati podizanje jezika prema gore i pokretljivost prednjeg dijela.
Opis: lagano otvoriti usta, staviti široki jezik na gornju usnu i pokretati ga gore i dolje nastojeći ga ne odvajati od usne. Prvo to izvoditi polako, a onda ubrzati tempo i dodati glas dok se ne bude čuo „bl-bl“ (poput glasanja purana).
Pažnja: jezik se mora kretati gore-dolje po usni, a ne iz strane u stranu, mora „oblizivati“ usnu, a ne izbacivati se unaprijed.

• Vježba „Ljuljačka“

Svrha: uvježbati brzo mijenjanje položaja jezika gore- dolje koje je potrebno za spajanje gornjih zubnih suglasnika sa samoglasnicima.
Opis: osmjehnuti se, lagano otvoriti usta, smjestiti jezik iza donjih zuba (s unutarnje strane) i držati ga u tom položaju do 5 s. Mijenjati položaj 4-6 puta.
Pažnja: pokretan je samo jezik, donja vilica i usne miruju.

• Vježba „Konj“

Svrha: jačati mišiće jezika i pokret prema gore.
Opis: osmjehnuti se, lagano otvoriti usta i coktati vrškom jezika.
Pažnja: tempo je prvo polagan, a zatim brži; u pokretu je samo jezik, donja vilica miruje. Ako vježba ne uspijeva treba se vratiti na vježbu „ Zalijepi bombon“ iz općih artikulacijskih vježbi i onda pokušati ponovno. Paziti da se vršak jezika ne uvrće prema unutra, odnosno da se čuje coktanje, a ne šljapkanje.

• Vježba „Bezvučno coktanje“

Svrha: uvježbati pokret prema gore i odrediti mjesto jezika kod izgovora glasa l.
Opis: isto kao i u prethodnoj vježbi, ali bezvučno (konj ide vrlo tiho, nečujno).
Pažnja: u pokretu je samo jezik; vršak se odupire o prednji dio nepca, odmah iza zuba.

Izvor: Dječji vrtić Cvrčak Opatija