Bez plusića na testu trudnoće

Malo neobičan naslov no doista je tako i bilo. Ja sam u trudnoću ušla bez plusića na testu, što i nije baš slučaj većini trudnica.

Bilo je to nakon blagdana, najdražih Božićnih blagdana. To jutro su me probudili snažni bolovi u donjem dijelu leđa i trbuhu. S tim danom počinje naša sretna priča.

Kao što rekoh, sve je krenulo sa snažnim bolovima. Pamtim taj datum, bio je 16-ti siječanj ove godine. Kako od ranije imam problema s bubrežnim kamencima, bolovi u donjem dijelu leđa mi nisu nepoznati stoga u početku nisam pridodavala previše pažnje.

No, ipak kako je vrijeme odmicalo bol nije prestajala bila je samo sve jača. U meni se taj tren javio tračak sumnje s obzirom na to da nije boljelo samo na području leđa već i trbuha (nešto slično jakim menstrualnim bolovima), pomislila sam: “možda je to, možda se radi o početku trudnoće”.

Ali poučena prijašnjim negativnim iskustvima ubrzo sam stišala te svoje misli ne bi li se ponovo razočarala. Kako se stanje sve više pogoršavalo i ja sam imala sve jače grčeve i bolove, odlučila sam kontaktirati roditelje. Oni su liječnici i odmah su me savjetovali da odem na pregled.

Po dolasku u bolnicu, prvo sam ultrazvučno pregledana i s bubregom je sve bilo u redu, nije bio vidljiv kamenac na putu koji bi mogao biti uzrok mojih bolova.
Tada je doktor postavio sumnju na moguć početak trudnoće s obzirom na simptome, no bilo je prerano za napraviti kućni test ili da se potvrdi ultrazvučno, samo je razmišljao na glas. Dovoljno da nam kako se kaže ‘baci bubu u uho’.

Nakon što smo obavili pregled, vratili smo se kući i po uputi liječnika ostatak dana sam provela mirujući. No cijelo vrijeme mi je bilo u glavi ono što je doktor napomenuo, što ako sam stvarno ovaj put trudna? No ubrzo bi tu misao pokušala zamijeniti nečim drugim i tako cijelo vrijeme borba u glavi.

Iduće jutro, to je bila nedjelja, probudio me telefon. Zvao me tata (tata je inače po struci ginekolog) da mi kaže kako bi on ipak htio da ja izvadim krv, jer kako sam spomenula bilo je prerano za bilo kakav kućni test na trudnoću (menstruaciju sam trebala dobiti tek za 3 dana).

Test je najpouzdaniji ako se napravi nekoliko dana po kašnjenju menstruacije. Na taj je način htio isključiti bilo kakvu drugu moguću komplikaciju koju je povezivao s jučerašnjim bolovima i grčevima. Prvo sam u početku odbijala ići izvaditi krv iz dva razloga.

Prvi je bio taj što sam se zapravo bojala rezultata, lakše je kada ne znaš, a drugi razlog je bio što je možda ipak prerano da i nalaz krvi upućuje na trudnoću.
No tata je bio uporan, jer po njegovoj računici u krvi je već morala biti vidljiva razina hormona trudnoće ako je došlo do trudnoće.

Inače, hormon trudnoće naziva HCG (humani korionski gonadotropin) je glikoprotein kojeg izlučuje sloj stanica s vanjske strane oplođene jajne stanice. Najvažnija funkcija HCG-a je poticanje žutog tijela u jajniku, a to je da u prvih 7-9 tjedana trudnoće luči progesteron, hormon poznat i kao “čuvar trudnoće”.

OVDJE saznajte što je HCG? Što znači vrijednost BETA HCG?

Njegov nalaz, odnosno nalaz jednog njegovog dijela tzv. beta lanca ili beta HCG-a može se naći u krvi i urinu trudne žene 1-2 dana nakon ugnježđivanja, odnosno 8-10 dana nakon ovulacije.

Njegova vrijednost stalno progresivno raste sve do kraja prvog tromjesečja kada ulogu proizvodnje progesterona preuzima posteljica a njegova vrijednost počinje opadati. Tada se i mučnine, koje više-manje osjeća većina trudnica, povlače.

trudnica-as

Tako smo se mi uputili na vađenje krvi i otkrivanje misterija koji nas je mučio cijeli vikend. Nalaz je bio gotov nakon 2 sata i beta je bila vrtoglavo pozitivna!!!
Beta je bila pozitivna!

Ne moram opisivati koju sreću smo u tom trenutku osjećali no istovremeno vrlo oprezni kao da se ne usudimo veseliti onako kako taj trenutak i zaslužuje. Cijelo vrijeme smo si ponavljali da je još jako rano, da ćemo pričekati još koji dan i ako je pravilan rast bete onda je to.

Zapravo se već tada dogodilo, dogodila se dugo očekivana trudnoća! Nakon 3 dana ponovili smo vađenje krvi i zatim nakon 3 dana ponovo, beta je bila vrtoglavo visoka i pokazivala je pravilan trend rasta.

Već nakon 3-eg ponavljanja je bila 1971 U/L što je jako velika vrijednost obzirom da se radilo o 33-em danu ciklusa (računajući od prvog dana zadnje menstruacije).

Već tada je liječnik rekao da tako velika vrijednost bete može ali i ne mora upućivati na više plodnu trudnoću, no naravno bilo je prerano to i ultrazvučno potvrditi. Tada više nije bilo sumnji, napokon smo počeli uživati u situaciji u kojoj smo se nalazili.

Eto, tako sam ja saznala za svoju trudnoću bez plusića na kućnom testu. Već ti prvi znaci su ukazivali na kasnije intenzivne trudničke simptome, o kojima ću također pisati. Bilo kako bilo, trudnoća se dogodila i sve dalje što je uslijedilo za nas je bilo neopisivo.

Piše: Jelena Stošić