Četvrti mjesec trudnoće donosi prve „udarce“ bebe

Dobrodošli na početak drugog tromjesečja trudnoće! U četvrtom mjesecu trudnoće počinje popuštati većina neugodnih simptoma, zbog čega ćete imati sve više energije, a mučnine će polako prestajati. Do kraja ovog mjeseca trudnoće vaš trbuh će sve više izgledati kao trudnički.

Na liječnikom pregledu će vam mjeriti veličinu maternice, osluškivati rad srca fetusa, obaviti pretragu urina, ustanoviti vrh maternice, mjeriti krvni tlak i mjeriti težinu.

S obzirom da je sada već maternica veličine dinje, odjeća će vam sigurno postajati sve tjesnija. Maternica će se do kraja četvrtog mjeseca moći napipati oko 4cm ispod pupka.

Simptomi koje bi mogli osjećati u četvrtom mjesecu trudnoće su zatvor, povremena slabost i vrtoglavice, povraćanje i mučninu, napuhnutost, povremene glavobolje, blago oticanje gležnjeva i stopala, povremeno krvarenje iz nosa, pojačani tek, hemeroide, manju potrebu za mokrenjem, povećanje dojki, umor, žgaravicu, želučane tegobe, krvarenje desni, oskudan bjelkasti iscjedak iz rodnice, začepljen nos, proširene vene i ono najvažnije – fetalne pokrete :)

Emocionalno bi mogli osjećati neuravnoteženost, plačljivost, frustriranost, radost i prihvaćanje, zaboravnost, nagle promjene raspoloženja, šlampavost i razdražljivost.

Fetus je sada sve teži i duži, te je otprilike dugačak oko 130mm i težak 140g. U ovom razdoblju tijelo raste brže od glave, zbog čega su proporcije fetusa sve više nalik ljudskim. Razvija se obrazac na vrškovima prstiju, te tijelo počinje biti prekriveno privremenim lanugo dlačicama.

U ovom razdoblju trudnoće je fetus sposoban gutati plodovu vodu, koju izlučuje u obliku urina, vježbati pokrete disanja i sisati palac. Posteljica je sada u potpunosti funkcionalna, te fetusu služi kao izvor hrane i kisika.

Buduće majke bi ubrzo mogle osjetiti prve udarce svoje bebe, jer su ručice i nožice sve više u pokretu, a kosti su sve čvršće. Ženskim fetusima se u ovom razdoblju formira maternica, dok se u jajnicima već nalaze nerazvijene jajne stanice.

Ana Zibar