Što nam donosi drugi mjesec trudnoće

Baš kao što je svaka žena na ovom svijetu različita, tako je i svaka trudnoća različita, pa čak i ako je ista žena trudna po drugi puta, njena trudnoća će se u potpunosti razlikovati od prve trudnoće. To je potpuno normalno, zato se nemojte opterećivati i uspoređivati sa drugim trudnicama.

Većina trudnica u drugom mjesecu trudnoće, posebice one koje su trudne po prvi puta, i dalje ništa ne osjeća. Kao što sam već napisala, to je normalno i važno je samo da je sa bebom sve uredu i da se dobro razvija, ostalo će doći s vremenom.

Većina žena se u drugom mjesecu trudnoće još uvijek privikava da se u njima stvara novi život, te se isto tako privikavaju na zahtjeve trudnoće, s kojima su se suočile.

Na pregledu kod liječnika ćete trebati odgovoriti na pitanja o simptomima koje osjećate, mjerit će vam se krvni tlak, biti ćete upućeni na pretragu urina i trebati ćete izmjeriti težinu.

Ono što bi u ovom dijelu trudnoće mogli osjećati je učestala potreba za mokrenjem, pospanost, umor, gađenje prema određenoj hrani, žudnju prema određenoj hrani, žgaravicu, povraćanje, mučninu, napuhnutost, želučane tegobe, bjelkasti iscjedak iz rodnice, pojačani iscjedak iz rodnice, slabost, povremene vrtoglavice, povremene glavobolje, težinu, osjetljivost i svrbež dojki, te sve tjesniju odjeću oko struka i grudi.

Za sada još uvijek nitko ne može znati da ste u blaženom stanju, ali vi ćete sada to početi itekako osjećati. Nekim ženama već u drugom mjesecu trudnoće treba veći broj grudnjaka, neke već osjećaju kako im je odjeća u struku sve manja, itd.

Do kraja drugog mjeseca trudnoće, maternica će narasti do veličine grejpa. Emocionalno možete osjećati tjeskobu, neuravnoteženost, plačljivost, strah, nagle promjene raspoloženja, radost i razdražljivost.
Embrij će do kraja ovog dijela trudnoće biti dugačak oko 2,5 cm i početi će sve više nalikovati djetetu. Ovo je razdoblje trudnoće kada embriju nestaje rep, te se formiraju oči, vršak nosa, ruke, noge, jezik i uši.

Embrij se već sada spontano kreće po maternici, ali žena to nažalost ne može osjetiti, jer su ti pokreti trenutno još preslabi. Početi će se ubrzano stvarati posteljica, koja ima glavnu ulogu u trudnoći, a to je održavanje fetusa na životu.

Ana Zibar