U trećem mjesecu trudnoće može se odrediti spol djeteta

Dobrodošle u treći mjesec prvog tromjesečja, i čestitam!

Na kraju ste prvog tromjesečja trudnoće, te će vam od sada na dalje biti sve lakše. U ovom razdoblju i dalje mogu biti izraženi simptomi rane trudnoće.

Ono što vam ovo razdoblje trudnoće nosi, a što ćete pamtiti cijeli život je kucanje srčeka vaše bebe, koje ćete moći ćuti na ultrazvuku. Emocionalno možete i dalje biti neuravnoteženi, plačljivi, spokojni, tjeskobni, naglih promjena raspoloženja, nerazboriti, prestrašeni, radosni, itd.

Na liječničkom pregledu će vam mjeriti veličinu maternice, osluškivati rad srca fetusa, obaviti pretragu urina, mjeriti krvni tlak i težinu, ustanoviti visinu fundusa, te ćete moći razgovarati o svemu što vas zanima ili brine.

Maternica vam je sada malo veća od grejpa, te vam se struk počinje više širiti. Do kraja ovog mjeseca trudnoće ćete moći napipati maternicu u donjem dijelu trbuha, na mjestu koje se nalazi neposredno iznad stidne kosti.

Ono što bi mogli osjećati je mučnina i povraćanje, želučane tegobe, umor, nešto obilniji iscjedak iz rodnice, promjene na dojkama, sve tjesniju odjeću, gađenje prema određenoj hrani, žudnju prema određenoj hrani, slabost i povremene vrtoglavice, pojačan tek, učestalu potrebu za mokrenjem, žgaravicu, napuhnutost, pospanost, zatvor, povremene glavobolje, te će vam biti pojačana vidljivost vena.

Fetus raste brzo, a do kraja mjeseca će biti težak oko 42g i dugačak oko 6,5cm, što znači da je sada negdje veličine jabuke. Glavica fetusa je još uvijek neproporcionalno velika, te se nalazi na vratu. Fetus počinje dobivati prve vlasi, a oči se počinju približavati jedno drugome, dok se uši povlače na mjesto na kojem trebaju biti.

Fetus sve više nalikuje ljudskom biću, te mu se u usnoj šupljini počinju razvijati okusni pupoljci, stvara se refleks sisanja, te se razvija 20 pupoljaka koji će se jednog dana razviti u zube. Ručice fetusa postaju funkcionalne, a prstiće na rukama i nogama pokriva meki pokrov budućeg nokta. Počinje proizvodnja urina kod fetusa, te se urin izlučuje u plodovu vodu.
S obzirom da su vanjski spolni organi dovoljno razvijeni, sada je već moguće utvrditi spol djeteta.

Ana Zibar