Sve tajne dojenja

Rodili ste ili tek trebate roditi, a ne znate što vas očekuje glede dojenja?

Čuli ste za to, vidjeli ste žene, znate da su Vas majke dojile, ali kako to činiti, koliko često i koliko dugo, to ne znate točno ni sami? U sljedećih nekoliko redaka pokušat ćemo Vam otkriti samo neke od tajni dojenja za koje se nadamo da će Vam biti korisne i od pomoći.

Majčino mlijeko

Baš kao i kod drugih sisavaca koji hrane svoje mlade mlijekom, takav je slučaj i kod ljudi, odnosno majki koje svoju djecu od najranijih dana hrane najhranjivijom mogućim mlijekom.
Majka priroda dobro se pobrinula za to da djeca u najranijim danima prime sve što im je potrebno za rast i razvoj. Majčino mlijeko bogato je raznim tvarima, proteinima, bjelančevinama i ugljikohidratima.

Ono sadrži brojne tvari koje jačaju djetetov imunitet i štite ga od raznih zaraza i ne postoji taj pripravak koji može zamijeniti majčino mlijeko, koliko god se farmaceutska ili prehrambena industrija to trudile postići.

Kako dojiti?

Ovo Vam je prvi susret s dojenjem i zaista ne znate što činiti? Nema problema, djeca instinktivno od samog rođenja znaju što im je činiti. Vjeruje se kako se refleks sisanja kod djece javlja još dok se nalaze u maternici, stoga se opustite i dopustite svojem djetetu da Vam pokaže.

Majke često griješe kod dojenja na način da su zbog straha i neznanja jako ukočene. To samo odmaže i onemogućava mlijeku da se stvara i dolazi do djeteta. Probajte se maksimalno opustiti, uživati u dojenju i tada će i mlijeko lakše teći.

Naravno, postoje i slučajevi kad mlijeko ni onda ne teče bez problema, ali tad treba pogledati malo dublje o čemu se radi, a možda Vam zapravo treba samo malo više prakse. Priljubite dijete uz svoje tijelo, postavite ga tako da mu glava, odnosno uho, rame i kuk budu u ravnini i pustite mu da spontano primi dojku.

Ponekad će trebati neko vrijeme da taj proces krene i da se usavršite, no ne očajavajte. Niste ni prvi ni zadnji koji ne znate točno što činiti. Nemojte se ustručavati pitati nekoga za pomoć. Postoje razna udruženja, udruge, majke koje doje ili su dojile, ali i medicinski stručnjaci koji će Vam rado uskočiti i pomoći u prvim danima dojenja, ali i kasnije. Nije sramota ne znati, loše je ne usuditi se pitati.

Dojenče

Količina mlijeka

Kod nekih žena mlijeko se stvara u većim količinama, dok je kod drugih obrnuta situacija, no niti to nije znak za uzbunu. Dokazano je da što više dojite svoje dijete, to ćete više mlijeka imati.
Ponekad uslijed stresa i načina života može doći do svojevrsnog „zastoja“, no niti to nije razlog da prestanete s dojenjem.

Treba biti ustrajani, ne brinuti i ne očajavati jer je sve to jedan prirodan ciklus. Po potrebi se izdajajte i pospremajte mlijeko u bočice jer će tako Vaš mališan uvijek imati svoju potrebnu dnevnu dozu.

Izdvajamo

Uživajte u majčinstvu, osluškujte svoje dijete i njegove potrebe i nećete pogriješiti. Vaš će mališan napredovati i dobivati na težini, samo treba vremena i prakse da uhvatite ritam dojenja i shvatite princip. Baš kao što to biva u životu, za sve postoji prvi put, zato nemojte brinuti jer za to zaista nemate razloga.

 

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Lisa Rosario