Krvarenje iz nosa u trudnoći? Što treba znati?

Začepljenje nosa tijekom trudnoće je normalno, no ponekad se može desiti da imate i krvarenja iz nosa.

Zbog ovog problema buduće majke ne bi trebale pretjerano brinuti

Naime, krvarenje iz nosa je uobičajeno tijekom trudnoće zbog hormonalnih promjena. Trudnoća može izazvati proširenje krvnih puteva u nosu, povećava se količina krvi i kapilari lakše pucaju i krvare.
Krvarenje iz nosa je češće ako je trudnica prehlađena ili ima problem sa sinusima. Obično krvarenje traje od nekoliko sekundi do 15 minuta.

Zaustavljanje krvarenja

Ako vam je nos začepljen, primijenite pravilnu tehniku ​​puhanja.
Kako to učiniti?
Pomoću palca zatvorite jednu nosnicu, ispušite sve van iz druge nosnice. Ponovite to s drugom nosnicom sve dok ne odčepite nos i dok ne budete mogle pravilno disati. Očistite nosnice maramicom.

Povećajte vlagu u prostoriji u kojoj boravite, to možete napraviti pomoću ovlaživača zraka

Osim toga, morate konzumirati više vitamina C. On vam pomaže ojačati kapilare i smanjuje rizik od krvarenja iz nosa. Konzumacija voćnih sokova, voća i povrća bogatih vitaminom C također vam može pomoći.

Kako biste zaustavili krvarenje iz nosa trebate sjesti, stisnuti mekani dio nosa i držati tako od tri do pet minuta. Glavu nikako ne zabacujte unazad, jer može dođi do gutanja krvi, što izaziva mučninu i povraćanje.

Ako ni poslije ovih savjeta krvarenje iz nosa ne prestane, obavezno potražite savjet liječnika i zakažite pregled kod otorinolaringologa.

Osim toga, pomoć potražite ako imate hipertenziju, groznicu, problem s otežanim disanjem i bol u prsima.

Izvor: Beba