Ovih pet simptoma pobačaja nikako ne smijete zanemariti

Pobačaji u prvih 13 tjedana trudnoće dešavaju se mnogo češće nego što mislimo. Dešavaju se čak u deset posto trudnoća.

Istraživanja pokazuju da 41 posto žena koje su doživjele pobačaj osjećaju kao da su napravile nešto pogrešno, 47 posto njih osjeća krivicu, 41 posto je usamljeno, 28 posto se osjeća posramljeno.

Većina njih misli kako je podizanje teških stvari, upotreba kontracepcijskih pilula ili izlaganje stresa dovelo do pobačaja. Većina pobačaja desi se zbog abnormalnosti u kromosomima koje ne mogu da budu spriječene.

Često do pobačaja dolazi spontano, a ako ste prošli kroz ovakvo iskustvo bilo kakav simptom poput krvarenja ili grčeva može da vam probudi strah da nešto nije uredu i da ste pred pobačajem.

Ako primijetite neki od ovih simptoma ne znači da će doći do pobačaja. Ne može štetiti da budete spremni da reagirate ako se neki od simptoma pojavi. Ovo su samo neka od upozorenja na rani pobačaj koja morate imati u vidu.

Krvarenje

Kada saznate da ste trudni, ne očekujete da krvarite uskoro. Ali to može da bude potpuno normalno jer se ponekad javlja krvarenje kod usađivanja embriona u maternicu. Također, može se javiti i blago krvarenje uslijed stvaranja placente. Alarm je svijetlo crvena krv poput one kod menstruacije praćeno grčevima u maternici koje je praćeno ugrušcima. Polovina žena koje dožive pobačaj imaju ovaj simptom.

Bol i grčevi

Grčevi kao kod menstruacije mogu biti prilično normalna pojava jer se vaša maternica isteže.

U drugim slučajevima, grčevi su znak da vam predstoji pobačaj. Ako osjetite bol koji je uz to praćen krvarenjem, obavezno se javite liječniku.

Bol u leđima

Bol u donjem dijelu leđa može da bude umjeren do jak, a ako on potraje duže obavijestite ljekara.

OVDJE saznajte više o bolnim leđima u trudnoći – vrijeme je za promjenu svakodnevnih aktivnosti

Bez simptoma

Jedan od najvećih strahova novopečenih trudnica je da će doživjeti pobačaj bez bilo kakvih simptoma.

Može se dogoditi da stanje traje danima dok se vaše tijelo samo ne izbori s pobačajem ili će liječnik odlučiti da je potrebno napraviti kirurški zahvat. Izostaju simptomi kao što su mučnina i vrtoglavice, ali mogu se i zadržati dok se hormoni ne vrate u normalu.

Kasni vam menstruacija

Uvijek vam na vrijeme dolazi menstruacija i točna je kao sat. Ako vam kasni nekoliko dana možda je vaše tijelo doživjelo kemijsku trudnoću, što znači da je došlo do kontakta vašeg jajašca sa spermatozoidom, on se usadio i vaše tijelo pokazuje povećani HCG. Ali onda se ništa dalje nije desilo.
OVDJE saznajte što je HCG? Što znači vrijednost BETA HCG?

Kemijska trudnoća dovodi do 50 do 75 posto pobačaja, a u većini slučajeva žene ni ne znaju da su bile trudne.

Beba ba