Porođajna podrška i skrb

Iako je nemoguće predvidjeti vrstu trudova i porođaj koji ćete iskusiti, možete puno učiniti kako biste iskustvo učinili pozitivnim – to je samo pitanje obavljanja domaće zadaće.

Ovo je vrijeme za odluku o tome koju osobu želite na porođaju, kakvo sredstvo protiv bolova želite i tko je najbolja osoba koja može biti s vama i pružati vam podršku tijekom porođaja.

Osobe koje su prisutne pri porođaju

Tko će biti prisutan pri porođaju i poroditi vaše dijete uvelike ovisi o mjestu gdje ćete roditi dijete, jeste li imali komplikacije tijekom trudnoće, te kako će napredovati vaši trudovi i porođaj.

Opstetričar

Grana medicine koja se bavi trudnoćom, trudovima i porođajem naziva se opstetricija. Opstetričar je bolnički liječnik koji je specijalizirao ovo područje. On ili ona će voditi bolnički tim primalja, sestara i drugih liječnika koji će vam pružati pretporođajnu njegu i poroditi vaše dijete. Konzultantski opstetričar obično prisustvuje samo teškim porođajima.

OVDJE saznajte više o istraživanjima o postporođajnoj depresiji koja će zanimati mnoge mame

Ako vaša trudnoća postane visoko rizična, na primjer ako razvijene preeklampsiju, bit ćete upućeni opstetričaru. Ili ćete možda biti upućeni stručnjaku visokorizične trudnoće – koji se još i naziva majčinsko-fetalni medicinski specijalist.

lijecnica u rodilistu

Liječnik opće prakse / obiteljski liječnik

Ovi se termini odnose na liječnike koji su se kvalificirali u općoj medicini nakon diplomiranja medicinskog fakulteta. Njihova edukacija uglavnom uključuje opstetriciju, stoga će vaš liječnik opće prakse možda biti kvalificiran da vas prati tijekom porođaja kod kuće ili u lokalnoj bolnici.

Međutim brojni liječnici opće prakse su prestali biti uključeni u porođaje. Oni smatraju da su primalje iskusnije od njih, te se imaju više vremena posvetiti se individualnim trudovima i porođaju žene.

OVDJE saznajte više o

Vaše tijelo nakon porođaja – I dio
Vaše tijelo nakon porođaja – II dio

Primalja

Stav da su ženska tijela stvorena za porođaj je temelj primaljstva, koje naginje prirodnom porođaju radije no intervencijskom pristupu trudovima i porođaju. Žene će najvjerojatnije otkriti da je njega primalje pogodnija za ovu vrstu filozofije porođaja.

Istraživanja u nekim zemljama su pokazala da su zdrave žene s normalnim tijekom trudnoće koje su odabrale primaljsku njegu imale vrlo dobro ishode s manjim brojem intervencija i niskim brojem carskih rezova.

primalja pri porodu

Poroditeljstvo je uvelike regulirana profesija, koja ima nadzor kako bi zaštitila javnost od nekompetentnih djelatnika zdravstvene zaštite.

Primalje su izučene završavanjem diplomskih akademskih stupnjeva, koji traju od tri do četiri godine. Kada se kvalificiraju, registrirane su kod Vijeća medicinskih sestara i primalja te su odgovorne za individualne ordinacije i imaju odgovornost biti u tijeku aktualnih spoznaja.

Sve primalje imaju imenovanog nadzornika koji im pomaže u nadograđivanju znanja te osiguravaju sigurnost njihovih ordinacija.

Primalje rade u bolnicama i u manjim samostalnim odjelima, u grupnim ordinacijama sa liječnicima opće prakse, te mog poroditi vaše dijete kod kuće. Dok vaša trudnoća i porođaj ostaju bez komplikacija, primalja može brinuti za vas tijekom trudnoće, trudova i porođaja.

Primalje također mogu provoditi njegu prije začeća, pretporođajnu i postporođajnu njegu, i u bolnica a kasnije i kod kuće.

Neke registrirane primalje djeluju privatno. One su nezavisne primalje, koje brinu o svim aspektima trudnoće i porođaja, a neke rade u bolničkim odjelima.

One obično imaju pristup opstetričarima u lokalnoj bolnici.

Iz knjige Vaša trudnoća – Veble