Vaše tijelo nakon porođaja – I dio

Nema sumnje da ste se tijekom posljednjih devet mjeseci navikli na trudnoću, te ćete se možda osjećati pomalo čudno – i tjelesno i emocionalno.

Posebno se brinete o sebi i svom tijelu dok pravilno ne zacijelite se potom počnite fokusirati na vraćanje tijela u formu.

Tjelesne promjene i iskustvo nakon porođaja mogu biti pravi šok, imate kontrakcije maternice i jako krvarenje, vjerojatno popraćeno natečenom, ukočenom međicom i grudima tvrdim kao kamen.

Nakon toga iskustva porođaja možete se osjećati kao da ste prošli deset rundi s boksačem teške kategorije. Iako ste izgubili dosta svog trbuha, još uvijek može biti veliko razočaranje, izgleda vrećasto i opušteno te se pitate hoće li se ikada vratiti u staro stanje.

U isto vrijeme, opadanje razine hormona – koji više nisu nužni kako bi održavali trudnoću – mogu učiniti vaše emocionalne reakcije nepredvidivima. Ako osjećate tjeskobu ili ste depresivni, pokušajte upamtiti da će svi ovi simptomi nestati kada se vaše tijelo oporavi nakon porođaja.

Međutim, ključno je potražiti pomoć ako se zbog nečega brinete ili se osjećate nelagodno.

tijelo nakon poroda beba

Bolovi nakon porođaja

Odmah nakon što je vaše dijete rođeno, osjetit ćete snažne bolove u trbuhu, slične bolovima tijekom mjesečnice.

Ove se tegobe nazivaju bolovi poslije porođaja ili stezanje maternice nakon porođaja, koje pokreće ispuštanje oksitocina, hormona koji pokreće vaše trudove i radi na stezanju i smanjenju maternice i smanjenju krvarenja.

Znak stezanja maternice

Odmah nakon što je porođena posteljica vaša maternica teži oko 1 kg. Tijekom šest tjedana postat će 95 posto lakšom.

Ako dojite dijete, vaša će se maternica smanjiti na normalnu veličinu brže, jer se više oksitocina ispušta tijekom dojenja. Do kraja prvog tjedna, vrh će vaše maternice biti na pola puta između pupka i vrha pubične kosti.

Ovo je zapanjujući proces, ako uzmete u obzir koliko je velika vaša maternica bila na kraju trudnoće kada se u njoj nalazilo vaše dijete, posteljica i amnionska tekućina. Vaša će maternica uvijek ostati veća no što je bila prije trudnoće, no jednom kada povratite snagu trbušnim mišićima, to nitko neće znati, čak ni vi.

Olakšanje boli

Nelagoda postporođajnog stezanja maternice bi se trebala smanjivati iz dana u dan. Ako mislite da su vam potrebni lijekovi kako bi vam se smanjili bolovi, ibuprofen ili paracetamol su sigurni, čak ako i dojite.

Uzimanje aspirina nije preporučljivo budući da može pojačati krvarenje – lijek će također prijeći u vaše mlijeko te može nauditi vašem djetetu.

Ako ovi lijekovi ne pomažu smanjiti bol, obavijestite svoj liječnika. Tople su kupke također ugodne, no možda ćete još pričekati dok ne prestane krvarenje.

bolovi poslije poroda

Lohija

Nakon porođaja ćete imati iscjedak koji će biti mješavina krvi, sluzi i tkiva iz vaše maternice. Poznat kao lohija, ovaj će iscjedak biti osobito jak, budući da krvarenje dolazi iz mjesta gdje je za maternicu bila pričvršćena posteljica.

Izgleda će tamnocrveno, gusto te se uglavnom sastojati od malih zgrušanih grudica. Može biti osobito jak kada ustajete iz kreveta ili kad dojite.

Promjene u toku

Lohija može trajati do šest tjedana, no njegova količina će postupno jenjavati i boja postajati svjetlija, a zatim će se promijeniti u crvenkastosmeđu te potom žućkastu, te na kraju postati gotovo proziran iscjedak.

Koristite postporođajne uloške (ekstra veliki sanitarni ručnici), a ne tampone, kako bi apsorbirali iscjedak. Isprva ćete ih možda morati mijenjati svaki put kada odete na zahod.

Odmah obavijestite svog liječnika ako vam se krvarenje pojača, postane svijetlocrveno, sadrži neobično velike grudice ili miriši neugodno.

Bolnost i naticanje

Nakon porođaja, vaše će genitalno područje biti natečeno, bolno i napeto. Ako ste imali dugačak, težak porođaj, šavove nakon epiziotomije, osjećat ćete dosta boli i nelagode, a međica (područje između vagine i anusa) će vam biti utrnuta.

Vježbe za mišiće već od prvog dana, mogu pomoći povratku tonusa mišićima i poboljšati izlječenje pojačanjem krvotoka u tom području te će također smanjiti bol u međici.

Možda ćete imati ogrebotine oko područja mokraćne cijevi kao posljedica rastezanja tijekom porođaja.
One će brzo zacijeliti te obično ne trebaju šavove, no mogle bi vas peckati prilikom mokrenja.

Ako ste šivani nakon epiziotomije ili pucanja, šavovi neće trebati biti uklonjeni i trebali bi se sami razgraditi kroz nekoliko tjedana.

Kada ispraznite mjehur, prolazak urina preko osjetljivog područja će vas peći.

Vaše tijelo nakon porođaja II dio

Tekst: Veble, knjiga: Vaša trudnoća