Postporođajna depresija i kako je prepoznati nakon poroda

Mnoge žene se ne mogu snaći u trenucima prvih dana nakon poroda kada osjete tugu, potmulu duševnu bol, jer imaju grižnju savjesti budući da se očekuje da su izuzetno sretne zbog svog majčinstva i bebe koje su donijele na svijet.

No, ponekad zbog određenih hormonalnih i kemijskih promjena u ženskom tijelu nastaje takozvana depresija, postporođajna depresija.

Različiti su simptomi koji se mogu izolirati i prepoznati no najčešći su sljedeći
> osjećaj pojačanih tužnih emocija
> potreba za plakanjem bez ikakvog razloga
> osjećaj razdražljivosti ili prevelike osjetljivosti na zbivanja u okolini
> osjećaj anksiozni

Svi navedeni simptomi mogu biti uobičajeni i normalni su te obično traju samo nekoliko dana.

Što je točno postnatalna depresija?

Postporođajna depresija obično se javlja dva do osam tjedana nakon poroda, iako se ponekad ona može pojaviti i do godinu dana nakon što se dijete rodi.

Depresija nakon rođenja bebe može biti za majku vrlo uznemirujuća. Mnoge žene koje rode pate u tišini. Njihovi prijatelji, obitelj i zdravstveni stručnjaci uopće ne vide i ne znaju kako se one osjećaju.
Postnatalna depresija obično se javlja na oko jednu od 10 žena ili do četiri u 10 tinejdžerskih majki.
Simptomi kao što su umor, razdražljivost ili loš apetit mogu biti normalni uako steupravo rodili. No ovi simptomi bi trebali biti blagi i ne bi se trebali nastaviti kroz duže vrijeme ili sasvim uvući u normalan život.

Kako spoznati simptome postnatalne depresije

U slučaju postnatalne depresije žena se osjeća sve više bezvoljna i očajna.

Emocionalni znakovi postnatalne depresije mogu biti sljedeći
> gubitak interesa za dijete
> osjećaj beznađa
> razdražljivost i potreba za čestim plakanjem
> osjećaji ne mogućnosti nošenja sa situacijom materinstva
> ne mogućnosti uživaju u majčinstvu
> slaba koncentracija
> pretjerana briga o bebi

Još neki znakovi mogu biti alarmantni za detektiranje postnatalne depresije:
> napadi panike
> nesanica
> ekstremni umor
> bolovi u tijelu

Kako si pomoći kod postporođajne depresije

U slučaju da ste uspjeli sami zaključiti da ste upali u zamku postporođajne depresije nemojte bolje pokušavati pomoći si sami. Postporođajna depresija nikako nije znak da ste loša majka. Postnatalnu depresiju moguće je riješiti kako ne bi prešla u bolest i ona se liječi uz potrebnu i neophodnu pomoć, kao kada naprimjer imate slomljenu ruku ili nogu ili imate tešku gripu.

Svakako je potrebno razgovarati s osobama u koje imate povjerenja, kao što je vaš suprug, partner ili prijatelj.

Nazovite svog liječnika i upitajte da li ste u pravu kod primjećivanja simptoma postporođajne depresije i da li ga možete posjetiti. Zdravstveni djelatnici trebali bi biti upućeni i educirani u prepoznavanju postnatalne depresije i imaju tehnike koje mogu pomoći. Ako oni ne mogu pomoći, oni će znati kamo vas uputiti.

Liječenje postporođajne depresije

Lakši slučajevi postnatalne depresije mogu se liječiti stručnim savjetovanjem. To su obično educirani terapeuti. U težim slučajevima ponekad se preporučuju antidepresivi i više savjetovanja sa stručnjakom.

Jako je važno da vaš liječnik zna sve i o dojenju. Ako je potrebno uzeti antidepresive, liječnik će propisati onu vrstu lijekova koji su pogodni dok ste dojilja.

Izdvojeno:

Izbjegavanje alkohola neophodno je za vrijeme trudnoće i za vrijeme dojenja.
Pomisao da će vam čašica alkohola pomoći da se opustite sasvim je kriva. U stvari, alkohol još više negativno utječe na vaše raspoloženje, prosudbu, samokontrolu i koordinacije. On može imati poguban utjecaj ako ste umorni i iznureni. Nemojte piti nikako alkohol naročito pri uzimanje antidepresiva ili sredstava za smirenje.

Piše: Wishmama