Prehlađena trudnica – kako s prehladom u trudnoći

Iako vodite računa o sebi i hrani, čuvate se i izbjegavate prostore u kojima se okuplja mnogo ljudi, ipak vam se dogodilo da ste se prehladili.

To nije ništa tragično, ali kada niste u drugom stanju

Sada nastaje dilema – da li i koje lijekove uzeti?
Kapi za nos, analgetike ili paracetamol?
Zatim slijedi još jedna dilema – kako prehlada utječe na plod te hoće li ono što pomaže vama pomoći i bebi.

Iako posteljica neke materije propušta prema djetetu, a neke ne, određene supstance čije molekule mogu proći kroz zaštitnu mrežu posteljice, mogu dospjeti do djeteta, a da to nije dobro.

Takav prolaz posebno je opasan u prvom tromjesečju trudnoće, jer se tada stvaraju osnove organa djeteta, pa štetne supstance mogu izazvati malformacije ploda.

Začepljen nos

Kada vam je nos začepljen, uzmete kapi ili sprej kako biste lakše disali.
Ali, većina ovih preparata (osim onih na bazi morske vode), sadrže kemijske materije koje dovode do stiskanja krvnih kapilara u sluznici nosa, što velikoj većini trudnica nikako ne odgovara.

Zato bi najbolje bilo da se inhalirate morskom solju, kamilicom ili kaduljom.

trudnica i prirodni biljni cajevi

Što kada kašljete

Ako kašljete najbolje je da pijete mnogo tekućine – vode, čaja, prirodnih sokova, mlijeka… Također, u prehranu uključite juhe i variva. Ipak, ako je kašalj suh i dugo traje, otiđite liječniku koji će vam propisati lijek koji neće šteti ni vama ni bebi.

Saznajte kako se riješiti kašlja prirodnim putem
Muči vas kašalj: vrijeme je za čaj od plućnjaka

Otežano gutanje

Bijeli sljez – blagodat za dišne puteve

Razne dražeje koje olakšavaju grlobolju nisu preporučljive trudnicama. Zamjena za njih je čaj od kadulje kojim ćete ispirati grlo.

Povišena temperatura

U slučaju povišene temperature obavezno otiđite liječniku, posebno kada toplomjer pokaže više od 39 stupnjeva. Naime, visoka temperatura može poremetiti protok krvi prema djetetu, a u uznapredovaloj trudnoći može izazvati i kontrakcije.
Tuširajte se mlakom vodom što češće, a nakon toga obucite pamučnu odjeću.