Kralježnica u trudnoći – trikovi za ublažavanje boli

Bol u donjem dijelu leđa tijekom trudnoće je potpuno uobičajena i najčešće nije razlog za paniku.

Na nju se žali i do osamdeset posto trudnica, a često ne nestaje odmah nakon poroda. Većina žena će je osjetiti do dva tjedna nakon poroda, a budući da se bebe podižu i prenašaju pedesetak puta na dan, kasnije se nerijetko vraća u fazama. Bol varira od blage do snažne, pa čak i kronične. Istraživanja pokazuju da se bol najčešće pojavljuje od petog do sedmog mjeseca trudnoće, ali leđa mogu boljeti već u osmom tjednu – i to osobito kod žena koje su ranije imale probleme s kralježnicom. Ligamenti koji oslabljuju pod djelovanjem hormona, višak kilograma i promjene centra za ravnotežu samo su neki od razloga zašto nije neuobičajen prizor susresti trudnice u centrima za masažu ili kod fizioterapeuta. Promjene na maternici opterećuju donji i srednji dio leđa, a bol se ponekad javlja i u gornjem dijelu leđa. No bolovi u donjem dijelu leđa ne moraju biti povezani s kralježnicom. Ponekad ukazuju na upalu mokraćnih puteva koja najčešće dolazi u kombinaciji s visokom temperaturom stoga se ne smiju ignorirati.

Topli i hladni oblozi

Ne želite li ublažiti bolove lijekovima, razmislite o akupunkturi uha koja može ublažiti bolove već nakon tretmana od sedam dana. Protiv akutne boli u prvih 48 do 72 sata možete si pomoći hladnim oblozima koji će smanjiti oticanje. Pritom se poslužite gelom za sportaše koji držite na dohvat ruke u hladnjaku, a pomaže i vrećica zamrznutog graška koju omotajte ručnikom i ne držite dulje od tri minute bez pauze. Kako biste ubrzali oporavak nakon akutne faze preporučuje se koristiti tople obloge koji će potaknuti cirkulaciju i ublažiti bol. Dvije šalice sirove riže stavite u pamučnu čarapu. Zavežite čvor na vrhu i stavite je u mikrovalnu pećnicu na 60 sekundi. Stavite na bolno područje i držite oko 15 minuta.

Položaj mačke

Kako biste preventivno djelovali, liječnici savjetuju da ostanete aktivni prije, tijekom i nakon trudnoće. Kod žena koje su vježbale tri puta tjedno tijekom 12 tjedana tijekom druge polovice trudnoće liječnici su zabilježili manje slučajeva boli u kralježnici. Sjedenje na lopti za pilates aktivirat će mišiće trupa, a korisno je i vježbanje joga položaja mačke. Sagnite se na pod tako da spustite dlanove i koljena na prostirku pa se nakostriješite, odnosno podignite kralježnicu u oblik slova C, a bradu položite na prsa. Nakon nekoliko sekundi istegnite se u oblik slova U podižući glavu prema natrag. Pomaže i plivanje, nordijsko hodanje te lagani pilates.

vjezba

Nosiljka i jastuk za dojenje

Gotovo svaki majčin pokret, od promjene pelena do dizanje bebe iz autosjedalice gura ramena prema naprijed. Mišići leđa reagiraju kao u slučaju padanja i trude se vratiti vas u uspravan položaj. Kako biste spriječili naprezanje vrijedi uložiti u ergonomski oblikovanu nosiljku za bebu koja će skladno raspodijeliti težinu djeteta na ramena i gornji dio leđa. Tako će dio tereta na sebe preuzeti trbušni i donji leđni mišići čime se omogućuje duže nošenje djeteta bez boli. Nosiljku dobro pričvrstite oko struka i ramena, a kako biste spriječili guranje ramena naprijed, ispravite se kao da gurate ruke u stražnje džepove traperica. Kako ne biste neprestano opterećivali leđa na isti način pomoći će i nošenje bebe u različitim položajima – od klokanice do nošenja na leđima ili na boku.

Dizanje djeteta iz krevetića pretvorite u vježbu. Uvucite i učvrstite trbušne mišiće kao da pokušavate navući uske traperice. Udahnite i dignite se iz kukova dok se naginjete pa izdahnite dok podižete bebu. Prilikom dojenja sjetite se savjeta iz osnovne škole – i uspravite se. Osvijestite položaj u kojem sjedite i izbjegavajte saginjanje prema naprijed. Pritom pomaže jastuk za dojenje jer omogućuje potreban oslonac. Liječnici savjetuju da ne dojite uvijek u jednakom položaju kako ne biste opteretili određenu grupu mišića. Umjesto toga, varirajte od ležanja na boku do dojenja ‘pod rukom’ i klasične kolijevke. Nakon dojenja opustite mišiće tako da nježno spojite ruke iza glave i istegnete laktove prema iza na dvadeset sekundi.

nosiljka-za-bebe

Pametno dizanje djeteta

Prilikom namještanja visine dječjih kolica stavite ruke na kukove i osjetite kosti – ručka bi trebala biti na točno toj visini. Autosjedalica u sredini stražnjeg sjedala u automobilu je najsigurnijem mjestu za bebu, ali izvlačenje sjedalice je užas za leđa. Najsigurnije je iz automobila izvaditi bebu bez sjedalice. Nosi li se na ramenu, torba za pelene i bebine stvari također opterećuje leđa. Bolje ju je zamijeniti ruksakom, ali ako nemate izbora, nosite je svaki put na drugom ramenu.