
Dojilje bi trebale obratiti pažnju na namirnice s kojima se hrane jer one direktno utječu na kvalitetu majčina mlijeka.
Prehrana treba biti raznovrsna, a u samoj pripremi trebalo bi biti što manje termičke obrade. U završnici bi trebalo rabiti također i što manje začina.
Načelno, dojilje mogu jesti svu hranu i dapače čim raznosvrsniju kako bi dojenče pripremili na sve okuse s kojima će kasnije biti dohranjeno.
Ipak dojilje bi trebale izbjegavati namirnice koje nadimlju i eventualno citruse međutim nema potrebe u potpunosti izbjegavati sve namirnice.
Pošto se tijekom dojenja povećava potrošnja šećera u krvi potrebno ga je slatkim namirnicama, svakako prirodnog porjekla kao što je suho voće, mrkve, lješnjaci, nadopuniti.
Majke često prilikom dojenja osjećaju žeđ. Od tekućina bi trebalo apsolutno izbaciti alkohol te velike količine napitaka bogatih kofeinom.
Alkohol i kofein se lagano izlučuju u majčino mlijeko te mijenjaju njegov okus, a direktno utječu i na dijete koje ga pije zbog negativnih elementata.
Ako se u obitelji pojavljuju alergijeske reakcije na određenu hranu preporučljivo je izbjegavati takvu hranu i svakako se obratiti specijalistu nutricionistu i liječniku.
Namirnice dobre za dojilje | Namirnice koje bi dojilje mogle izbjegavati |
---|---|
bademi | marelice |
jabuke | zelje |
banane | papričice |
ječam | cvjetača |
špinat | grah |
mrkva | grašak |
heljada | češnjak |
jogurt | krastavac |
kukuruz | grožđe |
bundeva | limunov sok |
riža | leća |
sjemenke sezama | lubenica |
med | naranče |
patliđan | rajčica |
orasi | kravlje mlijeko |
Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay