Za hipnoporođaj se odlučuje sve više trudnica

Mnogo je trudnica koje razmišljaju o tome koliko dugo će trajati sam porođaj, pogotovo o tome razmišljaju one majke koje su možda imale jako bolan i dug prvi porođaj.
Stoga najvjerojatnije baš svaka trudnica razmišlja i silno želi što bezbolniji i što brži dolazak njene bebe na svijet.

Hipnoporođaj su prihvatile mnoge trudnice i buduće mamice, a riječ je o tehnici koja može pomoći porodiljama da što bezbolnije rode svoje dijete.

Postoji mnogo različitih metoda porođaja, primjerice porođaj u vodi koji hvala mnoge majke koje su rodile na taj način, zatim porođaj uz epiduralnu anesteziju ili uz različite tehnike disanja i položaja majke.

No, zasigurno se zna da metoda hipnoporođaja kod porodilja odnosno budućih mama smanjuje osjećaj stresa, straha, a kod nekih trudnica i osjećaj anksioznosti.

Što je zapravo hipnoporođaj?

Još davne 1930. godine liječnik-specijalist za porode Grantly Dick-Read prvi put je upotrijebio termin hipnoporođaj te ga je podrobno opisao i u svojoj knjizi “Porođaj bez straha”.

No, Marie Mongan zapravo je prva razvila tehniku hipnoporođaja u moderni pristup porođaja. Ova sjajna hipnoterapeutkinja smatra da je osnovni princip ove psihologije vjerovanje da svaka trudnica ima moć dozvati svoj majčinski instinkt kako bi joj porođaj bio ugodan i kako bi dolazak na svijet njene bebe bilo radosno iskustvo.

Ona nadalje savjetuje da trudnice, odnosno buduće majke trebaju i nastoje željeti da na porođaj gledaju kao na pozitivno iskustvo, te da razvijaju u sebi osjećaje koji potiču psihu da duboko vjeruje u bezbolan proces porođaja.

Na osnovi knjige Marie Mongan, osnovan je i Institut za hipnoporođaj koji se promovira kulturu “porođaja bez straha”.

Kako izgleda metoda porođaja uz sistem hipnoporođaja

Hipnoporođaj radi po principu samohipnoze na kojem trudnice uče vještine vizualizacije i vlastite relaksacije.
Potiče se da buduće majke kroz meditaciju i duboko disanje, zaborave na strah i uvjere sebe da je porođaj predivno životno iskustvo. Trudnice uče na porođaj gledati drugačije, pozitivnije. Kontrakcije postaju “materični valovi”, dok guranje ploda postaje “porođajno disanje”.

Ova praksa također uči trudnice da zamišljaju pozitivne i opuštajuće scenarije u glavi.
Uz “tehniku srebrne rukavice” žene vizualiziraju kako navlače srebrnu rukavicu na ruku, što stvara peckavi osjećaj, koji prelazi u utrnutost i na kraju u potpunu opuštenost šake.

Nakon toga mogu zamisliti kako se taj osjećaj širi na cijelu ruku. One čak uz vježbu mogu proširiti taj osjećaj utrnutosti tako što će dodirivati dijelove tijela u kojima osjećaju napetost.

ultrazvuk u trudnoci trudnica

Prednosti porođaja bez straha – hipnoporođaja

Prema izvještajima Instituta za hipnoporođaj trusnice, buduće majke, koje su koristile ovu tehniku osjećale su manje boli, rađale su kraće i ranije su bile otpuštene iz bolnice.

Ovi izvještaji su uspoređeni sa službenom američkom statistikom i od svih trudnica koje su koristile tehniku hipnoze samo 20 posto koristilo je epiduralnu anesteziju, a manje od 10 posto koristilo je intravensku ili neku drugu vrstu anestezije.

Trudnice koje nisu prakticirale hipnozu su u 76 posto slučajeva koristile epiduralnu, dok je 22 posto koristilo neke druge oblike analgetika.

Isto tako, postoji razlika i u stopi porođaja carskim rezom. Samo 17 posto žena koje su prakticirale ovu metodu samohipnoze rodilo je carskim rezom, za razliku od 32 posto žena koje nisu prakticirale ovu metodu.

Najveći uspjeh ove metode i dobrih rezultata ovisi ponajviše o obuci koju trudnice prolaze u prvom i drugom tromjesečju svoje trudnoće.

Efikasnost hipnoze

Prema studiji koju je objavio Američki časopis kliničke hipnoze, hipnoza ne pomaže rodiljama samo tijekom porođaja već i uvelike i u razdoblju oporavka.

Koje su poznate i slavne trudnice koristile tehniku hipnoze odnosno hipnoporođaja

Metodom hipnoporođaja rodile su mnoge poznate dame poput Angelina Jolie, vojvotkinje Kate Middleton, glumice Jessica Albe, zatim Busy Philipps i još mnoge druge.

Svakako je važno naglasiti da izbor načina na koji će jedna trudnica roditi svoje dijete uvelike ovisi i o zdravstvenom stanju buduće majke.
Hipnoporođaj je samo jedan od načina za porođaj koji pomaže lakše roditi. Svakako se ova tehnika preporučuje isključivo zdravim trudnicama.

OVDJE saznajte još informacija i savjeta oko poroda, porođaja i svega što slijedi nakon što beba ugleda svijet

Porođajna podrška i skrb
Vaše tijelo nakon porođaja – I dio
Vaše tijelo nakon porođaja – II dio
Kako se nositi sa hitnim porođajem
Doula – da li ste izabrali svoju doulu dobru vila na porodu?