Najbolji položaji dojenja za mamu i bebu i vrijednosti maminog mlijeka

Svaka trudnica za vrijeme svoje trudnoće zasigurno često razmišlja o dojenju.

Razdoblje od devet mjeseci čini se dovoljno dugo za postavljanje svih pitanja svom liječniku ili prijateljicama koje već imaju djecu.

I koliko god se dojenje činilo jednostavnim u trenutku kada trudnica postaje dojilja ipak svaka od majki ima svoje zakonitosti u odnosu na svoju bebu.

Majke se u vrijeme dojenja osjećaju uglavnom sasvim prirodno i često se može vidjeti kako dojilje na nekom javnom mjestu kreću hraniti svoju bebu, jer im je ona naravno najvažnija na svijetu i na prvom je mjestu.

No, kako bi dojenje bilo uistinu jednostavno treba ipak upoznati unaprijed neke stvari, odnosno naučiti neke tehnike. One podrazumijevaju položaj djeteta, samu mehaniku dojenja i kako uočiti da li beba dobiva dovoljno mlijeka te kada je zaista pravo vrijeme za dojenje.

Dojenje nudi mnogo prednosti kako za dijete tako i za majku i kada se jednom savlada ono postaje jedno od najvećih blagodati dok je beba malena.

Kao prvo svoje dijete možete nahraniti bez mnogo komplikacija bilo gdje, ono je stoga uvijek sito i što je najvažnije dobiva najzdravije sastojke koje mu kao majka možete pružiti.

Hranjivo majčino mlijeko

Majčino mlijeko dolazi do grudiju u tri faze:
> Kolostrum ili hranjivo tekuće zlato je dio majčinog mlijeka i to je tvar nježno žućkaste boje te se sastoji od mješavine proteina, vitamina i minerala.

Kolostrum pomaže u obrani od štetnih bakterija i virusa, a može čak potaknuti vašu bebu u proizvodnji vlastitih antitijela.

On štiti bebina crijeva koja još nisu sasvim razvila imunološki sustav, te je odličan saveznik u zaštiti od alergija i raznih probavnih poremećaja.

Kolostrum stimulira bebine prve stolice i odlično smanjuje rizik od žutice koja je nerijetka pojava u prvim danima djetetova života.

Svojoj bebi u prvim danima s kolostruom zapravo dajete hranjivo “tekuće zlato”. Pri redovitom dojenju odnosno sisanju bebe dolazi do stimuliranja vašeg tijela u proizvodnji takozvanog prijelaznog mlijeka i to svega u roku nekoliko dana.

Prijelazna mlijeka proizvode se u tijelu i dolazi u grudi kao kombinacija kolostruma i zrelog mlijeka. Okus takvog mlijeka mogao bi se opisati kao mlijeko pomiješano s malo narančina soka.

Ono sadrži manje količine imunoglobulina i proteina od kolostruma, ali zato ima više laktoze, masti i kalorija što je bebi u toj fazi porebnije.

> Kasno ili zrelo mlijeko tijelo proizvodi između 10 dana i drugog tjedna nakon poroda, Ono je nježne strukture, potpuno bijelo do ponekad sasvim svijetloplave nijanse.

Ovo mlijeko može vam se učiniti pre „tanko“, možda vodenasto, no vjerujte ono u sebi sadrži sve hranjive tvari koje bebe trebaju za svoj rast.

Osnovna poduka iz dojenja

Možda će vam se u početku činiti teško svoju bebu namjestiti u pravilan položaj no iz više pokušaja vidjeti ćete koji je najbolji položaj za vas i za dijete.

Bitno je dobro namjestiti se, naročito dojku i bradavicu jer nepravilnosti mogu dovesti do začepljenja dovođenja mlijeka i ono može stvarati nelagode kod majke. Bebina usta trebaju sasvim obuhvatiti bradavicu i cijelu areolu, tako da je bebina usta i jezik masiraju bradavicu i dojku kako bi žlijezde počele puštati mlijeko u bebina usta.

Beba ne smije uzeti u usta samo bradavicu jer joj to ne može dovesti dovoljno mlijeka u usta i beba će trošiti puno energije za povlačenje i sisanje, a doiljine bradavice će postati suhe, ispucane i bolne. Beba bi nakon takvog sisanja mogla ostati i gladna.

Najbolji položaji:

> Držite bebu u naručju okrenutu ustima prema svojim grudima, odnosno jednoj dojci. Vaš trbuh i bebin trbuh trebali bi se dodirivati do kraja. Bebino tijelo treba biti okrenuto i u skladu s njenim tijelom kako bi gutanje bilo lakše.

dojenje položaj4

> Kada se bebine usne približe dojci treba joj usta golicati bradavicom i tako je potaknuti da širom otvori usta kao da zijeva. Ako vaše dijete ne želi otvoriti usta, pokušajte joj na usnice pokapati malo kolostruma, kasnije mlijeka.

> Ako je vaša beba gladna, a dojka joj je uz obraz obično će prirodnim refleksom početi otvarati usta prema grudima.

dojenje položaj3

> Dovedite bebu prema dojci čim joj se usta širom otvore. Ne naslanjajte se na bebu dojkom previše i ne gurajte joj dojku u usta prejako. Pokušajte bebi prepustiti inicijativu u jačini naslanjanja. Vi samo trebate nježno držati dojku dok beba čvrsto i dobro siše.

> Znati ćete da je položaj sisanja pravilan tako što ćete uočiti bebinu bradu i vrh nosa koji bi trebali dodirivati dojku.

Vanjski rubovi bebinih usta biti će nježno okrenuti prema van poput ribljih usta, a pri sisanju će se uvlačiti prema unutra.

Provjerite da beba slučajno svoju donju usnicu ili jezik tako što ćete donju bebinu usnicu izvući na van, prema dolje.

dojenje položaj2

> Treba pripaziti kod sisanja da beba samo ne navlači bradavicu već ako ona pravilno siše uočiti ćete jak i stabilan dah, jer će pri sisanju beba udahnuti, a kada joj se mlijeko nađe u ustima progutati ga i izdahnuti zrak.

Također ćete primijetiti ritmičko gibanje bebinih obraza, čeljusti i uha. Čuti ćete i zvuk gutanja.

dojenje položaj1

Piše: Wishmama