Lendava maleni gradić kao stvoren za izlet koji će pamtiti cijela obitelj

Upoznajte predivanu Lendavu, slovensko odredište za ljubitelje vina, gastronomije, kulture i prirode, ali i zabavni vikend za cijelu obitelj.

Čarobna Lendava, smještena na istočnom rubu Slovenije, predstavlja zeleni dragulj na granici između Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Ono što zaista razlikuje ovo čarobno odredište od drugih destinacija je njezina duboko usađena kulturna baština koja čini srž ovog multikulturalnog (k)raja.

tradicionalna kuca sa slamnatim krovom lendava

Fascinantno je da Lendava izdvaja čak 5 % svog proračuna za potporu razvoju brojnih kulturnih projekata i manifestacija. Doživite čaroliju Lendave i zaronite u njezinu bogatu kulturnu, gastronomsku i zabavnu priču!

Domaći prigrisci orhideja lendava

Prije nego što dođete do slovenskog grada Lendave, svratite obvezno na mjest o u kojem caruju orhideje!

tropski vrt orhideje orhideja lendava

Više od 60 vrsta orhideja, tropski vrt i gurmanski užitci u Ocean Orhidsu

Dobro poznata destinacija za ljubitelje orhideja je Ocean Orhids, koji već više od 18 godina oduševljava posjetitelje svojim prekrasnim kolekcijama orhideja. Pomoću geotermalne energije, godišnje uzgajaju čak 2 milijuna orhideja Phalaenopsis u staklenicima koji se prostiru na površini od 4 hektara. Njihov ekološki odgovoran pristup uzgoju orhideja čini ih liderima u smanjenju ugljičnog otiska u Europi.

tropski vrt lendava slovenija

Osim prekrasnih orhideja, ovaj objekt krije i pravi tropski vrt s mnogobrojnim biljkama koje su nam dobro poznate iz svakodnevnog života, kao što su banane, avokado, vanilija, papaja, mango i ananas. Trenutačni dragulj Ocean Orchidsa je uzgoj posebne vrste orhideje – prve slovenske vanilije.

tropski vrt lendava slovenija vjencanje

Za nju su u Ocean Orhidsu razvili vanilarij – poseban ekosustav koji reproducira uvjete slične njezinoj prirodnoj tropskoj klimi. No, to nije sve što možete doživjeti – razmaziti se možete i degustacijom sladoleda od vanilije u njihovu tropskom kafiću, koji se nalazi tik ispred Tropskog vrta.

proizvodnja orhideja tropski vrt lendava slovenija

Bukovniško jezero – obiteljska oaza s izvorom zdravlja

Osim što pruža priliku za ribolov, okolina Bukovniškog jezera nudi brojne mogućnosti za opuštanje, šetnje, kampiranje, piknike i sportske aktivnosti. Šuma kestena i bukve koja okružuje jezero pruža raznolike aktivnosti najmlađim posjetiteljima u „Parku bajki“, gdje se mogu susresti s četirima čarobnih likova – patuljkom Blagodejnikom, vilom Rusalkom, vilom Orhidejom i žapcem Jezernikom.

vila Rusalka lendava jezero izlet

U neposrednoj blizini parka na Vidovu izvoru, imate priliku osvježiti svoje oči. Prema legendi, ovo je mjesto gdje možete „bolje progledati“ ili jednostavno se opustiti na jednoj od 26 energetskih točaka koje emitiraju blagotvorno i ljekovito zračenje.

jezero djecji park lendava izlet

jezero izlet lendava

Za one s avanturističkim duhom, nedaleko od jezera nalazi se pustolovni park Bukovniško jezero, koji s 66 različitih elemenata omogućava testiranje vještina djece starije od četiri godine.

restoran na jezeru prekmursko lendava

Gdje se najbolje jede na jezeru

Nakon opuštajuće šetnje, pravo je vrijeme za okrjepu u Brunarici prekmurskih delicija, koja je skrivena usred šume. Ovdje ćete imati priliku uživati u autentičnoj prekmurskoj tradicionalnoj kuhinji, a na jelovniku su raznovrsna jela kao što su juha od češnjaka, sporo pečena rebra, muflon ispod peke, pileći fileti s bučinim sjemenkama i dödöliji – bijeli žganci s kiselim vrhnjem. Ne zaboravite zaokružiti obrok ukusnom prekmurskom gibanicom!

slovenija restoran jezero lendavajuha od cesnjaka lendava jezerolendava slovenska pita

Lendavska trgatev – povorka multikulturalnosti

Krenete li u Lendavu u kolovozu ili rujnu tamo će vas dočekati, na svakodnevnoj bazi, mnoštvo događanja, a svako od njih sjana će vas zabaviti i poučiti. Naime, Lendava je poznat grad čiji žitelji žive na tromeđini Mađarske i Hrvatske, a čine ga vrlo skladno živući mnoge nacionalnosti, od Hrvata, Mađara, Roma i naravno domicilnih Slovenaca.

romi lendava sloenija

festival dogadanje lendava slovenija

Multikulturalni karakter ove regije dolazi do izražaja kroz harmoničan suživot različitih nacionalnosti, a vrhunac doživljaja te raznolikosti predstavlja Festival Vinarium, koji se održava od 24. kolovoza do 2. rujna. No, pravi spektakl odvija se prvog vikenda u rujnu tijekom manifestacije Lendavska trgatev, gdje svjedočimo impresivnoj kulturnoj povorci poznatoj kao Lendavska „berba“.

lendava slovenija tradicionalni obicaji

Ove godine, u toj veličanstvenoj povorci sudjelovale su 52 kulturne skupine s više od 700 sudionika, svaka od njih odjevena u prekrasne narodne nošnje, izvodeći tradicionalne plesove i demonstrirajući bogatstvo narodnog stvaralaštva.

slovenski dogadaj trgatev u lendavi

stari obicaji lendava slovenija

Cjelodnevni glazbeni program koji je dopirao s glavne pozornice, ali i drugih lokacija, dodatno je obogatio sjajnu atmosferu. Ova manifestacija, koja se održava već 44 godine, privlači sve više posjetitelja, pružajući im jedinstvenu priliku da urone u lokalnu kulturu i osjete puls multikulturalnosti koji ovdje neprestano tinja.

Razvoj civilizacije i utjecaj mađarske i židovske kulture

Dašak kulture možete doživjeti i kroz mnogobrojne jedinstvene građevine u bajkovitoj staroj jezgri Lendave – prepoznatljivom Gradu koji je dom Galeriji i Muzeju Lendava od 1972. godine.

likovna kolonija izljevanje skulptura iz bakra lendava

Galerija svake godine privlači brojne umjetnike pružajući im priliku da se uključe u umjetničku kreativnost putem restauratorskih radionica i dožive Međunarodnu likovnu koloniju Lendava te Međunarodnu likovnu koloniju mladih umjetnika LindArt. Brončane skulpture koje nastaju tijekom ovih kolonija pod vodstvom srednjoeuropskih modernih umjetnika mogu se razgledati u potkrovlju Galerije kao dio stalne izložbe.

sinagoga lendava slovenija

Tu se nalazi i jedinstvena sinagoga koja nije samo arhitektonski dragulj, već i nekadašnje duhovno središte židova koji su živjeli u Lendavi. Židovska zajednica ostavila je neizbrisiv trag na području ovog gradića i doprinijela gospodarskom i kulturnom razvoju grada.
Sinagoga je obnovljena i revitalizirana te danas služi kao kulturni centar koji svijetu otvara vrata u bogatu i fascinantnu židovsku povijest i kulturu.

madarske novine muzej lendava

Jedno od najimpresivnijih remek-djela neobarokne arhitekture u staroj jezgri grada je Muzej meščanstva

Ovdje možete otkriti fascinantnu povijest lendavske građanske elite, impresivno nasljeđe lendavskih ljekarnika te vjerojatno i prvu tvornicu kišobrana Hungaria/Hungária Hazai Ernyőgyár Rt., koja je djelovala za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije.

muzej lendava slovenija

Obilazak Dobrovnika neizostavno je mjesto za razgled, a izuzetno je blizu Lendave

Nastavak na lov na kulturno blago vodi vas na svega dvadesetak minuta vožnje automobilom od Lendave do čarobnog Dobrovnika, općine koja također očarava svojim prirodnim ljepotama.

tradicionalna kuca namjestaj lendava
rucno izradene lutke od slame lendava

U Dobrovniku se nalazi Kuća Györgya Dobronokija, muzejski dragulj koji predstavlja još jedan neizostavan dio kulture ovog područja. Ova grandiozna građevina, sagrađena u prvom dijelu 20. stoljeća, danas pruža uvid u važne pučke blagdane, seoske aktivnosti te brojne druge elemente bogate etnografske baštine koji svjedoče o životu Mađara u ovom području.

pri lujzi restoran lendava

Volite li fina vina i dobru hranu morate navratiti u Gostilnu pri Lujzi, i popiti vinsku kapljicu iz vinske fontane

Na kraju, uz neodoljive oblizeke, nazdravimo prekmurskim vinom! Posjet vinarijama u ovoj regiji pružit će vam priliku da upoznate bogatu tradiciju i procese proizvodnje ovih vina.

Ako nemate puno vremena na raspolaganju, obavezno posjetite Gostilnu pri Lujzi, koja nudi izvrsna vina i ima tradiciju koja seže unatrag do 1966. godine. Što je posebno zanimljivo, ova gostilna od 2020. godine posjeduje vinsku fontanu u kojoj vino teče pritiskom na gumb, a uključuje degustaciju šest različitih sorti vina, kao što su graševina, sivi pinot, chardonnay, šipon (pušipel), sauvignon, traminac, rumeni muškat i drugi.

vinska fontana pri lujzi lendava

Gdje odsjesti u Lendavi

Vikend u Lendavi uvijek je izvrsna ideja, a s obzirom na bogat program događanja u centru, preporučuje se smjestiti se u blizini. Primjerice, Hotel Cubis smješten je nedaleko od povijesnog središta grada.

Okružen predivnim pejzažem Lendavskih goricama, ovaj hotel pruža savršenu polazišnu točku za vinske ture, planinarenje, biciklizam i ostale aktivnosti u okolici.

Ako tražite opuštanje u termalnim vodama, Termal Resort Lendava nudi prostrane sobe koje će vam pružiti sve što vam je potrebno za ugodan odmor, bez obzira na to dolazite li poslovno, s obitelji ili se samo zaustavljate na putu prema novim avanturama.

Foto: Domagoj Biondić, Dobix photography