Cheesecake, meni omiljeni desert nije teško pripremiti, pogotovo ako se radi sa srcem.
Isprobala sam nekoliko varijanti cheesecakea dok konačno nisam našla onaj najbolji, baš kako ja volim. U svakom slučaju koliko god verzija isprobali, kakvu god podlogu koristili, koju god kombinaciju sira upotrijebili i koji god preljev dodali dojam je uvijek isti – osvježavajuće kremasto božanstven!
Tijekom godina poigravala sam se raznim kombinacijama keksa za podlogu i našla svog favorita.
McVities Digestive original i Gran Cereale croccante con riso podlogu čine hrskavom, prozračnom i laganom.
Sirevi koje koristim krem svježi sirevi i Riccota. A preljevi ili završni sloj ponekad je karamel preljev, a najčešće svježe šumsko voće. Ako nema svježeg voća jer nije sezona tada koristim smrznuto voće koje prokuham na smeđem šećeru i koristim kao topli preljev.
U nastavku donosim moj osnovni recept a vama prepuštam da dodate završni “tač” po vlastitom izboru….
Cheesecake tijesto
Sastojci:
100 g McVities original graham keksa
100 g Gran Cereale croccante con riso keksa
60 g rastopljenog maslaca
1 vanillin šećer
prstohvat soli
Priprema:
Kekse stavite u vrećicu, stisnite ju na jednom kraju te batom za meso izlupajte kekse da se izmrve. Pomiješajte s rastopljenim maslacom, vanilin šećerom i ne zaboravite dodati prstohvat soli. Po želji možete kapnuti malo ruma. Ja smjesu obićno povežem rukama da se maslac bolje sjedini s keksima.
Okrugli kalup za pečenje namažite iznutra malo maslacom pa smjesu utisnite na dno kalupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 5 min.
Cheesecake osnovna krema
Sastojci:
400 g Vindija krem svježeg sira
350 g Ricotta sira
4 jaja
2 štapića vanilije
200 g šećera
naribana korica 2 limuna (organski uzgoj, nešpricani)
Priprema:
Sir izmiksajte u glatku smjesu da nestanu grudice. Dodajte jedno po jedno jaje, ostrugane sjemenke vanilije i šećer te miksajte dok se šećer ne otopi. Na kraju ručno pjenjačom umiješajte naribanu koricu limuna. Sve to ulijte u kalup preko podloge i pecite na 180 stupnjeva oko 45 min. Kad je gotovo ostavite da se kolač malo ohladi.
*Ručno umiješajte koricu limuna jer ako to radite mikserom sve će se uhvatiti za miksalice pa neće ništa od korice ostati u kremi.
*Mahune iz kojih ste izvadili vaniliju nemojte bacati. Stavite ih u posudu u kojoj držite šećer. Osim što će šećer poprimiti miris, imat će i lagani okus vanilije.
Cheesecake završna krema
Sastojci:
400 ml Milerama
1/2 čaše kiselog vrhnja (crvenog)
1 vanillin šećer
Priprema:
Promiješajte mileram, vrhnje i vanilin šećer u glatku smjesu te prelijte po kolaču. Vratite u pećnicu na 10 minuta na 180 stupnjeva.
I to je to! Torta neka se hladi u frižideru minimalno 12 sati prije posluživanja. Kao što sam ranije sugerirala tortu možete obogatiti po vlastitom izboru, bilo voćnim ili čokoladnim preljevima ili svježim voćem.
U slast!