Cheesecake – torta od sira – omiljeni desert na 100 načina

Cheesecake, meni omiljeni desert nije teško pripremiti, pogotovo ako se radi sa srcem.

Isprobala sam nekoliko varijanti cheesecakea dok konačno nisam našla onaj najbolji, baš kako ja volim. U svakom slučaju koliko god verzija isprobali, kakvu god podlogu koristili, koju god kombinaciju sira upotrijebili i koji god preljev dodali dojam je uvijek isti – osvježavajuće kremasto božanstven!

Tijekom godina poigravala sam se raznim kombinacijama keksa za podlogu i našla svog favorita.

McVities Digestive original i Gran Cereale croccante con riso podlogu čine hrskavom, prozračnom i laganom.
Sirevi koje koristim krem svježi sirevi i Riccota. A preljevi ili završni sloj ponekad je karamel preljev, a najčešće svježe šumsko voće. Ako nema svježeg voća jer nije sezona tada koristim smrznuto voće koje prokuham na smeđem šećeru i koristim kao topli preljev.

U nastavku donosim moj osnovni recept a vama prepuštam da dodate završni “tač” po vlastitom izboru….

Cheesecake tijesto

Sastojci:

100 g McVities original graham keksa
100 g Gran Cereale croccante con riso keksa
60 g rastopljenog maslaca
1 vanillin šećer
prstohvat soli

Priprema:

Kekse stavite u vrećicu, stisnite ju na jednom kraju te batom za meso izlupajte kekse da se izmrve. Pomiješajte s rastopljenim maslacom, vanilin šećerom i ne zaboravite dodati prstohvat soli. Po želji možete kapnuti malo ruma. Ja smjesu obićno povežem rukama da se maslac bolje sjedini s keksima.

Okrugli kalup za pečenje namažite iznutra malo maslacom pa smjesu utisnite na dno kalupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 5 min.

Cheesecake osnovna krema

Sastojci:

400 g Vindija krem svježeg sira
350 g Ricotta sira
4 jaja
2 štapića vanilije
200 g šećera
naribana korica 2 limuna (organski uzgoj, nešpricani)

Priprema:

Sir izmiksajte u glatku smjesu da nestanu grudice. Dodajte jedno po jedno jaje, ostrugane sjemenke vanilije i šećer te miksajte dok se šećer ne otopi. Na kraju ručno pjenjačom umiješajte naribanu koricu limuna. Sve to ulijte u kalup preko podloge i pecite na 180 stupnjeva oko 45 min. Kad je gotovo ostavite da se kolač malo ohladi.

*Ručno umiješajte koricu limuna jer ako to radite mikserom sve će se uhvatiti za miksalice pa neće ništa od korice ostati u kremi.

*Mahune iz kojih ste izvadili vaniliju nemojte bacati. Stavite ih u posudu u kojoj držite šećer. Osim što će šećer poprimiti miris, imat će i lagani okus vanilije.

Cheesecake završna krema

Sastojci:

400 ml Milerama
1/2 čaše kiselog vrhnja (crvenog)
1 vanillin šećer

Priprema:

Promiješajte mileram, vrhnje i vanilin šećer u glatku smjesu te prelijte po kolaču. Vratite u pećnicu na 10 minuta na 180 stupnjeva.

I to je to! Torta neka se hladi u frižideru minimalno 12 sati prije posluživanja. Kao što sam ranije sugerirala tortu možete obogatiti po vlastitom izboru, bilo voćnim ili čokoladnim preljevima ili svježim voćem.

U slast!

Izvor: http://www.rlonca.mojweb.com.hr