Čokoladni macarons pravi je slatki užitak za posebne trenutke

Želite impresionirati obitelj ili prijatelje slatkim zalogajem koji izgleda kao da je stigao ravno iz francuske slastičarnice? Macaronsi su savršeni izbor!

Iako mogu djelovati složeno, uz malo prakse i ovaj jednostavan recept, možete ih pripremiti bez puno muke. Kombinacija laganih bademovih puslica i bogatog čokoladnog punjenja osvojit će svakoga. Pa, krenimo!

Recept za čokoladne makaronse

Sastojci za makarone:
100 g bademovog brašna
100 g šećera u prahu
50 g kristal šećera
2 bjelanjka (sobne temperature)
Prstohvat soli
1 žlica kakaa u prahu (za čokoladni okus)
Za čokoladni ganache (punjenje):

100 g tamne čokolade (najmanje 60% kakaa)
100 ml slatkog vrhnja
20 g maslaca

cokoladni makarons macaronsi od cokolade

Priprema macarona:
Pomiješajte bademovo brašno i šećer u prahu, zatim ih prosijte kroz sito kako bi smjesa bila fina i bez grudica.
U drugoj zdjeli istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim postupno dodajte kristal šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.

Dodajte kakao prahu i nježno umiješajte smjesu bademovog brašna i šećera u prahu u bjelanjke, koristeći lopaticu. Miješajte pažljivo, kako biste sačuvali laganu teksturu.

Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu i na pleh obložen papirom za pečenje istisnite krugove veličine kovanice.
Ostavite pleh sa makaronima da odstoji 20-30 minuta na sobnoj temperaturi – ovo pomaže da dobiju tanku koricu koja je potrebna za pravilan rast tijekom pečenja.
Zagrijte pećnicu na 150°C i pecite makaronse 15 minuta. Ohladite ih potpuno prije nego što ih skinete s papira za pečenje.

Priprema punjenja:
U lončiću zagrijte slatko vrhnje dok ne postane vruće (ali ne da zavrije), zatim prelijte preko nasjeckane čokolade.
Miješajte dok se čokolada ne otopi, zatim dodajte maslac i sjedinite sve u glatku smjesu. Ostavite da se ohladi i stegne prije nego što ga stavite u slastičarsku vrećicu.

Na jednu polovicu makarona stavite malo čokoladnog ganachea, a drugom polovicom nježno pritisnite da se zalijepe.
Makaronsi će biti još ukusniji ako odstoje nekoliko sati u hladnjaku kako bi se okusi proželi.

Makarone možete napraviti dan unaprijed i čuvati ih u hladnjaku do posluživanja – okus će samo postati bogatiji!

Uz malo ljubavi i pažnje, ovi čokoladni makaronsi će postati omiljeni među obitelji i prijateljima. Sretno s pripremom i uživajte u svakom zalogaju!

Recept: chef Zoran Ožegović