Želite impresionirati obitelj ili prijatelje slatkim zalogajem koji izgleda kao da je stigao ravno iz francuske slastičarnice? Macaronsi su savršeni izbor!
Iako mogu djelovati složeno, uz malo prakse i ovaj jednostavan recept, možete ih pripremiti bez puno muke. Kombinacija laganih bademovih puslica i bogatog čokoladnog punjenja osvojit će svakoga. Pa, krenimo!
Recept za čokoladne makaronse
Sastojci za makarone:
100 g bademovog brašna
100 g šećera u prahu
50 g kristal šećera
2 bjelanjka (sobne temperature)
Prstohvat soli
1 žlica kakaa u prahu (za čokoladni okus)
Za čokoladni ganache (punjenje):
100 g tamne čokolade (najmanje 60% kakaa)
100 ml slatkog vrhnja
20 g maslaca
Priprema macarona:
Pomiješajte bademovo brašno i šećer u prahu, zatim ih prosijte kroz sito kako bi smjesa bila fina i bez grudica.
U drugoj zdjeli istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim postupno dodajte kristal šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.
Dodajte kakao prahu i nježno umiješajte smjesu bademovog brašna i šećera u prahu u bjelanjke, koristeći lopaticu. Miješajte pažljivo, kako biste sačuvali laganu teksturu.
Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu i na pleh obložen papirom za pečenje istisnite krugove veličine kovanice.
Ostavite pleh sa makaronima da odstoji 20-30 minuta na sobnoj temperaturi – ovo pomaže da dobiju tanku koricu koja je potrebna za pravilan rast tijekom pečenja.
Zagrijte pećnicu na 150°C i pecite makaronse 15 minuta. Ohladite ih potpuno prije nego što ih skinete s papira za pečenje.
Priprema punjenja:
U lončiću zagrijte slatko vrhnje dok ne postane vruće (ali ne da zavrije), zatim prelijte preko nasjeckane čokolade.
Miješajte dok se čokolada ne otopi, zatim dodajte maslac i sjedinite sve u glatku smjesu. Ostavite da se ohladi i stegne prije nego što ga stavite u slastičarsku vrećicu.
Na jednu polovicu makarona stavite malo čokoladnog ganachea, a drugom polovicom nježno pritisnite da se zalijepe.
Makaronsi će biti još ukusniji ako odstoje nekoliko sati u hladnjaku kako bi se okusi proželi.
Makarone možete napraviti dan unaprijed i čuvati ih u hladnjaku do posluživanja – okus će samo postati bogatiji!
Uz malo ljubavi i pažnje, ovi čokoladni makaronsi će postati omiljeni među obitelji i prijateljima. Sretno s pripremom i uživajte u svakom zalogaju!
Recept: chef Zoran Ožegović