
Biljka zvana bazga velikih je nježnih bijelih i ljekovitih cvjetova, a cvate od sredine svibnja pa sve do lipnja.
Riječ je o biljci koja se upotrebljava podjednako u medicini i gastronomiji, a mogu je koristiti i djeca i odrasli.
Osim što se koristiti za jelo, od bazge se rade i ukusni sokovi.
Donosimo vam recept za izvrstan sok od bazge i recept za pohane cvjetove ove korisne biljke.
Sok od bazge
Najrašireniji oblik korištenja bazge jest u obliku sirupa. Izrada ovog prirodnog soka sasvim je jednostavna, a konačan rezultat izvanredan.
Sastojci
> 50 cvjetova bazge
> 5 kg šećera
> 5 L vode
> 50 g limunske kiseline
Priprema
Čiste cvjetove (i limunsku kiselinu) ostavite u vodi najmanje 12 (ako želite slabiji) ili 24 sata (ako želite jači, intenzivniji okus sirupa.
Nakon što su cvjetovi preko noći stajali u vodi, tekućinu procijedite kroz gazu te na laganoj vatri u istu polako ukuhajte šećer. Nakon što se sav šećer rastopi tekućinu ulijte u čiste boce te dobro zatvorite i odložite na hladno i tamno mjesto.
Bazgini fini pohani cvjetovi
Bazgini cvjetovi, odnosno pohana bazga, koristi se i u gastronomiji pa se tako na tanjuru mogu pronaći pohani cvjetovi u slanoj ili slatkoj varijanti, ovisno o željama.
Kako god odlučili, s bazgom nećete pogriješiti, no valja biti pažljiv gdje i kada ju brati. Najbolje je za vrijeme sunčanih i toplih dana podalje od prometnica kako biste dobili maksimum njezinih ljekovitih svojstava, a ne zagadili organizam štetnim tvarima iz ispušnih plinova automobila.
Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Bob Peterson