Kako pripremati i odabrati čaj za dojenčad

Umirujuća svojstva i ljekovitost čajeva na ljudsko zdravlje odavno su poznata. Međutim u slučaju uvođenja čajeva u dojenačku prehranu treba biti oprezan kao i kod uvođenja ostalih namirnica.

Dojenčad sve do četvrtog mjeseca ne bi trebala dobivati nikakve dodatne tekućine osim majčina mlijeka. Tekućine kao vodu, sok ili čaj u djetetovu prehranu treba uvesti tek nakon dogovora s liječnikom.

Među čajevima koji se preporučuju djeci su rooibos, kamilica, metvica, đumbir, komorač, šipak ili hibiskus. Prilikom odabira čaja posebno obratite pažnju i uvjerite se kako čaj ne sadrži tein. U početku izbjegavajte djetetu nuditi crni, zeleni ili bijeli čaj čiji sastojci poput raznih polifenola nikako ne dogovaraju prehrani djece.

Za početak kuhajte samo čiste čajeve. Izbjegavajte mješavine voćnih čajeva te provjerite da li je čaj bez dodatnih sastojaka u obliku umjetnih bojila ili aroma.

Čaj od kamilice ili komorača idealni su za uvođenje jer ih krasi ugodan i blagi miris i okus a njihovo je djelovanje umirujuće.

Kako pripremiti čaj za dojenče
Prilikom pripreme čaj za malo dijete morate biti oprezni.

Vodu dobro prokuhajte. Količinu čaja smanjite kao i duljinu namakanja. Za početku dajte djetetu laganu otopinu. Ne koristite šećer kao zaslađivač dok starijoj djeci kojima ste uveli med u prehranu, možete dodati malo meda u čaj.

Prilikom davanja čaja budite sigurni kako je temperatura čaja odgovarajuća a posebice prilikom prvog uvođenja čaja obratite pažnju jer iako rijetko ali postoji mogućnost alergijskih reakcija.

Posebice kod dojenčadi čaj izbjegavajte davati na dnevnoj bazi.