Mini tartovi s jabukama i vrhnjem sjajna su poslastica dana

Poslužite topli mini tart uz kuglicu domaćeg sladoleda ili šlag jer će tada vašim mališanima biti još zanimljivijeg okusa.

Prhko tijesto uz još svega nekoliko namirnica postaje poslastica koju djeca obožavaju, a tart nam dolazi iz Francuske, poznate po svojim sjajnim gastronomskim delicijama.

Sastojci za recept

Prhko tijesto
1 žumanjak
50 g šećera
100 g maslaca
150 g glatkog brašna
prstohvat soli

Sastojci za nadjev
750 g jabuka
4 žlice ruma
sok i korica 1 limuna
40 g nasjeckanih oraha

Sastojci za preljev
1 jaje
1 bjelanjak
50 g šećera
125 ml kiselog vrhnja / milerama

Prhko tijesto za domaći tart
Razdvojiti žumanjak od bjelanjka. Bjelanjak spremiti u frižider.
Žumanjak pjenasto umutiti sa šećerom, hladnim maslacom narezanim na listiće i soli. Dodati brašno te zamijesiti tijesto.
Zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u frižider oko 45 minuta.

Nadjev
Jabuke očistiti, oguliti i naribati (ako su zamrznute, večer prije ih izvaditi iz škrinje i ocijediti), te ih propirjati na 4 žlice ruma.
Prohladiti ih te im dodati sok i koricu od limuna, pa umiješati nasjeckane orahe.

Preljev
Razdvojiti žumanjak od bjelanjka. Žumanjak pjenjačom umutiti s vrhnjem i šećerom. Bjelanjke (ovaj iz preljeva i onaj koji ostane kod pripreme tijesta) umutiti u čvrst snijeg pa ga pomiješati s ostatkom preljeva.

Slaganje i pečenje
Tijesto izvaditi iz frižidera, podijeliti ga u četiri loptice, lagano ga razvaljati, te ga zatim premjestiti u kalupe (promjer 10cm) namazane maslacem i posute oštrim brašnom. Tijesto prstima utapkati u kalup jer je takve teksture da puca ako se previše razvalja, ali je zato prefino kad se ispeče. Preko tijesta staviti 2-3 pune žlice nadjeva. Stavite peći 20-ak minuta na 180°C.

Za to vrijeme pripremite preljev. Izvadite pitice iz pećnice, na svaku stavite 2-3 žlice preljeva i pecite još 20-ak minuta na 180°C. Preljev će se napuhnuti prilikom pečenja, a onda će splasnuti kad ga izvadite iz pećnice.

Kad se pitice prohlade, pospite ih šećerom u prahu.

Izvor: Slatki svijet