Pita od mrkve i sira prava je poslastica jeseni

Pita od mrkve i sira pravi je sočan i zdrav zalogaj koji će djeca obožavati, a vrlo ju je jednostavno napraviti.

Ovu pitu možete servirati za doručak uz topli čaj ili mlijeko ili kao desert poslije ručka.

Sastojci za recept

300 g tijesta za pizzu

Nadjev za pitu:

600 g mrkve
1 l povrtnog temeljca
2 luka
2 žlice maslaca
1/2 svežnja majčine dušice
250 ml vrhnja
150 ml kiselog vrhnja
3 jaja
200 g naribanog sira
sol, papar
2 rajčice
1 svežanj vlasca

Za umak:

300 g jogurta
sok 1 limuna
1 žlica šećera
sol i papar

Priprema recepta

Valjkom za tijesto izvaljati tijesto za pizzu na površini posutoj brašnom. Namastiti okrugli lim za pečenje. U njega staviti tijesto i oblikovati malo povišeni rub.

Mrkvu oguliti i oprati te narezati na kockice. Skuhati u povrtnom temeljcu te mrkvu dobro procijediti.

Oljuštiti luk i sitno ga nasjeckati. U tavici ugrijati maslac te na njemu propirjati luk pa dodati nasjeckanu majčinu dušicu i mrkvu. Sve dobro propirjati a zatim smjesu od povrća ravnomjerno rasporediti po tijestu.

U posudi pomiješati vrhnje, kiselo vrhnje, jaja i sir. Začiniti solju, paprom, muškatnim oraščićem. Smjesu preliti preko povrća.

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva a pitu peći oko 30 minuta.

U drugoj posudici pomiješati sastojke za umak.

Kad je pita pečena i ohlađena nareže se na 12 kriški a poslužuje s pripremljenim umakom te posipa vlascem.