Patke su najljepše u prirodi ali kao domaće životinje

Posebna vrsta ptica o kojoj ćemo pisati u ovom tekstu su patke. Patke ili plovke obitavaju na mnogim staništima naših područja, a mnogi ljudi (posebno na selima) još uvijek ih drže kao domaće životinje.

Uvriježen je naziv da su patke popularno dobile naziv „domaće životinje“ koje su se nastanile u raznim domaćinstvima diljem cijelog svijeta. Postoje domaće patke, ali i pripitomljene pasmine koje su se razvile od divlje patke.

U narednom tekstu saznajte nešto više o patkama, njihovim staništima, načinu života i najpoznatijim vrstama.

Osnovne informacije o patkama

Jedne od vrlo raširenih vrsta životinja u svijetu su patke. To su ptice koje pripadaju u porodicu labudova, pataka i gusaka tj. Anatidae.

Ako ih uspoređujemo s bliskim srodnicima možemo zaključiti da se oni nešto razlikuju. Glavne karakteristike koje ih razlikuju od srodnika su kraći vratovi od labudova i kraće noge od gusaka. Prema statističkim podacima postoji oko 50 rodova i više od 150 vrsta.

Patka

Vanjski izgled pataka

Već prije napomenuli smo da patke imaju kraći vrat od labudova i kraće noge od gusaka, što je osnovna karakteristika koja ih međusobno razlikuje. Budući da su rasprostranjene po cijelom svijetu, njihov vanjski izgled prilagođen je okolišu u kojem obitavaju.

Možemo slobodno reći da su patke ptice koje dobro rone, a imaju problema s letom upravo zbog svog izgleda.

Glavne karakteristike su malo, široko i debeljuškasto tijelo te plosnat i širok kljun koji je poseban samo za patke. Kako će izgledati kljun pataka ovisi o njihovom načinu prehrane.

Zbog plivanja noge su im jake i snažne, a građa stopala je prilagođena plivanju kao i mišići za let. Za patke je iznimno važno perje koje one održavaju na različite načine budući da im je važno za svakodnevni život i funkcioniranje.

Kao i kod većine ostalih vrsta životinja, ženke uglavnom imaju neutralne boje dok kod mužjaka dominiraju jarke boje koje imaju funkciju privlačenja ženke za vrijeme razmnožavanja.

Patka

Gdje žive patke i kako se hrane

Danas možemo reći da patke žive gotovo svugdje, a prvi su ih pripitomili Kinezi. Danas se uglavnom uzgajaju u domaćinstvima zbog mesa, perja i jaja. Postoje domaće i divlje vrste pataka, iako divlje vrste dominiraju.

Što se tiče staništa danas patke žive gotovo na svim kontinentima osim Antarktike. Divlje patke su vrlo prilagodljive i možemo ih pronaći uglavnom na sjevernoj polutki.

Budući da žive u svim vodenim staništima i prilagodljive su, hrane se različitim vodenim i kopnenim biljkama.

Najdraže su im trave, a neke od njih svoju prehranu nadopunjuju različitim vrstama beskralješnjaka, kukaca i mekušaca.
Za razliku od njih, divlje patke hrane se raznim lišćem i vodenim kukcima.

Patke u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoji nekoliko vrsta značajnih pataka. Jedna od njih je patka gogoljica koju ujedno stručnjaci smatraju i najljepšom vrstom patke. Tu je i patka kreketaljka, patka lastarka, patka njorka, patka žličarka i mnoge druge.

Patka

Zanimljive informacije

> U porodicu Anatidae pripadaju prave patke, guske i labudovi
> Kinezi su prvi narod koji je pripitomio divlje patke
> Budući da u stopalima nemaju krve žile i živce, patke ne osjećaju toplinu ni hladnoću
> Patke žive na svim kontinentima osim Antarktike
> U Hrvatskoj je najpoznatija patka, patka kržulja

Autor: Marina Jakšić