Bez glutena prehrana je bez problema

Ne tako davno, bezglutenska je prehrana bila svojevrsni “bauk”, bilo je malo dostupnih opcija, a još manje onih koje su bile ukusne. Srećom, bezglutenska scena dosta se promijenila pa ovaj sastojak danas brojne ukusne i dostupne zdrave namirnice – ne sadrže.

Hraniti se bez glutena ne mora značiti jesti jednolično, jer bezglutenska prehrana može biti zdrava, ukusna i uravnotežena. U nastavku doznajte više o cjelovitoj prehrani s obiljem namirnica koje prirodno ne sadrže gluten.

Što je zapravo bezglutenska prehrana?

Gluten se odnosi na proteine koji se nalaze u pšenici, raži i ječmu, koji mogu uzrokovati nuspojave kod osoba s poremećajima povezanim s glutenom. Ovo uključuje kruh, tjesteninu i proizvode napravljene od brašna koje sadrži gluten, ali može uključivati i manje očitu hranu kao što su razne gotove juhe ili umaci, koji često sadrže određene količine sastojaka dobivenih od glutena.

zob hrana bez glutena

Primjerice – zob ne sadrži gluten, ali tijekom obrade ili žetve postoji mogućnost da dođe u kontakt s pšenicom ili ječmom.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE O:

Zob najhranjivija žitarica – zanimljiv i hranjiv obrok
Hranjiva kaša od zobi za ukusan doručak ili večeru
Jednostavan i jako brz doručak od zobenih pahuljica

Nekoliko stvari koje treba imati na umu o glutenu i bezglutenskoj prehrani

Izbjegavanje glutena ne mora biti dosadno. Danas postoje brojne ukusne i zdrave namirnice koje su prirodno bez glutena, među ostalim to su jaja, riba i plodovi mora, povrće, voće, orašasti plodovi i sjemenke te krumpir i kukuruz.

Gluten se može sakriti na neočekivanim mjestima. Namirnice poput soje i raznih drugih umaka i preljeva sadrže gluten. Obavezno pročitajte naljepnicu sadržanih sastojaka na svakoj pakiranoj hrani koju kupujete jer bez pšenice ne znači i bez glutena. Hrana koja nosi oznaku “bez pšenice” može i dalje sadržavati raž ili ječam kao potencijalni izvor glutena.

Bezglutenska prehrana može dovesti do nedostataka aminokiselina, vitamina B i razine željeza. Srećom, prehrana bogata voćem, povrćem, proteinima, mahunarkama i cjelovitim žitaricama poput heljde i prosa, sadrži obilje vlakana, željeza, aminokiselina i vitamina B da bi se nadoknadilo izgubljeno.

heljda banane bezglutena

OVDJE donosimo dva sjajna recepta s heljdom

Perkelt s pilećim iznutricama i žgancima od heljde
Sjajan doručak od heljde je hajdina kaša s domaćim jajima

Pregršt recepata te savjeta o vitalnosti hrane i organskom uzgoju, prirodnim zgušnjivačima i uzrocima sve češćih zdravstvenih tegoba koje izaziva gluten, pronađite u kuharici Jadranke Boban Pejić “Prirodno bez glutena”.
Pomoći će svima koji povremeno ili stalno izbjegavaju gluten da s lakoćom kreiraju ukusne i raznovrsne jelovnike za cijeli dan i kroz sva godišnja doba.

Bez glutena kuharica

Top 5 ovotjednih favorita bez glutena su

> Zeleni rižoto, salata od batata i rikule, gusto varivo od amaranta s korjenastim povrćem, kroketi od riže i badema, samo su neke od ideja za cjelovit i ukusan bezglutenski obrok.

> Tjestenina od slanutka s kukuruzom ili ona od crvene leće bit će idealne uz vaše omiljene umake i hladne salate.

> Rižin papir koristi se za pripremu egzotičnih i ukusnih proljetnih rolica koje ne sadrže gluten, a mogu se pripremiti na razne načine – punjene svježim ili blago pečenim povrćem s dodatkom omiljenog umaka.

> Brašno od heljde ima visok udio proteina i vitamina, a prirodno je bez glutena. Idealno je kao alternativa pšeničnom brašnu, za pripremu hranjivih obroka, doručaka ili slastica.

> Ukusna palenta organske kvalitete gotova je u trenu, a za razliku od žute, uobičajene palente, bijela je prepoznatljiva po neutralnijem okusu. Idealna je u kombinaciji sa sojinim jogurtom ili u ukusnom gulašu od seitana, gljiva i rajčica.

Uz dopuštenje:Greenandmore