Dvostruki izazov – kako urediti sobu za blizance

Uređenje prostora s novim članom obitelji većini je ozbiljniji zadatak te se okreću pomoći stručnih, no najčešće preskupih dizajnerskih rješenja.

Rođenje djeteta samo je po sebi izazov, za svakog roditelja bez obzira na okolnosti i činjenicu jeste li početnici ili uigrani tim s iskustvom.

blizanci

Za “sam svoj majstor” stvari su još uvijek pod kontrolom radi li se o jednom mališanu. No što ako su u pitanju blizanci?

U razgovoru s roditeljima koji ih očekuju, doznali smo kako raspolažu s puno manje informacija, posebno što se više odmiču od teme samog poroda i slično.

Stoga vjerujemo da će svakoj obitelji koja odnedavno broji “plus dvoje”, savjeti u nastavku biti više no dobrodošla pomoć kada je u pitanju uređenje prostora.

kreveti na kat

Manje je više

Dvoje djece, automatski znači i dvostruko više stvari. Međutim, to nije slučaj kod uređenja.

Naravno da je potrebno nabaviti dva krevetića, no ostatak namještaja treba odgovarati prostoriji – “dvoje od svega” samo će stvoriti pretrapanu i time nepraktičnu sobu u kojoj nitko neće uživati.

Za istospolne blizance, odjeća je naravno ista pa uz ormar ukomponirajte još jedan komad namještaja, kao npr. veću komodu s ladicama.

Radi li se o različitom spolu, garderobu jednostavno razdvojite u jednom većem ili sobu namjestite s dva manja ormara. Također, dovoljan je jedan stolić za previjanje, ali neka bude prostran.

dječja soba dječji krevet

Različiti, ali skladni stilovi

Naravno da blizanci trebaju imati različite identitete, međutim, ako dijele sobu, važno je da se ti identiteti stilski nadopunjuju.

Za one različitog spola, odaberite neutralnu bazu kojoj ćete dodati akcente usklađenih nijansi, npr. krevetiće u istoj boji, ali različite ružičate i plave krevetnine i tepih koji neće previše odudarati, možda na bijelo-sive pruge.

Ovdje smo uzeli najplastičniji primjer, no nemojte se bojati eksperimentirati bojama.
Za djecu je šareno i vedro uvijek dobitna kombinacija. U svakom slučaju, pridržavate li se ovog pravila izbjeći ćete efekt kao da ste u jednu sobu ugurali dva interijera.

dječja soba12

Dovoljno mjesta za sjedenje

Vjerojatno ste svjesni kako je odgajanje blizanaca posao za više ruku

Zato kod uređenja sobe vodite računa da ima dovoljno mjesta za sve bake, djedove, obitelj i prijatelje koji bi mogli ponuditi pomoć.

Nabavite još jednu prostraniju fotelju ili čak stolac za ljuljanje s puno mekanih jastuka.

fotelja odmor čaj kava svijeća interijer pletenje

Samo za mamu

Odvojite kutak za sebe, budući da ćete u narednih, najmanje godinu dana u dječjoj sobiprovoditi većinu vremena.

To znači, udobnu fotelju s tabureom smjestite uz prozor ili na mjesto gdje ima najviše prirodnog svjetla.
Uz nju kombinirajte ormarić i lampu.
Važno je da imate dovoljno mjesta za odložiti stvari. Cijelu priču dekorirajte sobnom biljkom, možda najbolje orhidejom, ako ima dovoljno svjetla, oko nje ne morate previše brinuti.

Prostor iskoristite pametno

Osim ako ne raspolažete stvarno prostranim interijerom, na kraju se uvijek pojavi problem nedostatka prostora.

Zavirite ispod krevetića, možda ima dovoljno mjesta za još nekoliko kutija u koje ćete pospremiti manje potrebne stvari. Iznad stola za previjanje instalirajte policu ili dvije…
Budite praktični pa sobu prilagodite i sebi, a ne samo mališanima.

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay