Kako odgovoriti na bebin plač

Sve bebe plaču, često bez ikakvog vidljivog uzroka. Plač je bebin prvi način kojim ona izražava različite unutarnje potrebe.

Do trećeg mjeseca starosti dojenčeta plač je prije svega rezultat gladi, potrebe za mirnim snom ili probavnih poteškoća.

Važno je da roditelji što prije reagiraju na plač jer bi beba mogla pregladnjeti i odbiti dojenje. U tom slučaju bebu prvo treba umiriti tako da je ljuljate u naručju i tiho joj govorite.

Katkad uznemirene bebe jedu lakomo, te s mlijekom progutaju zrak, što može izazvati povraćanje, plinove i još više plača.
Počne li beba naglo jesti, zaustavite nakratko hranjenje. Također,omogućite bebi da podrigne za vrijeme i nakon svakog hranjenja.

plac

Grčevi (kolike) izazivaju vrlo specifičan plač, koji je manje grčevit i ljutit od plača zbog gladi, a smiruje se i pojačava ovisno o ritmu grčeva.

Plače li vaša beba neutješno dulje vrijeme nekoliko dana uzastopce, moguće je da pati od grčeva.

Možda ćete primijetiti da vaša beba tijekom dana ima nemirna razdoblja iako nije gladna ili umorna.

Ponekad se to dešava jer beba pokušava osloboditi višak energije i nakon toga se vraćaju u uobičajeno stanje.

Novorođenče mlađe od tri mjeseca često plače prije nego što zaspi. Tada je vrlo važno znati prepoznati prve znakove umora, poput zijevanja, trljanja očiju i ušiju, te uznemirenost – i bebu odmah staviti u položaj za spavanje.

mama kćer beba

Također, vrlo je važno da roditelji nauče razlikovati vrstu i intenzitet bebinog plača, jer često se zna desiti da se preklapaju različite vrste plača.

Tada će roditelj prepoznati bebine potrebe: npr. „gladan krik“ je obično kratak, ali glasan, s ili bez pauza u plakanju, „krik boli“ obično dolazi glasno i iznenada, bez pauze. Kako beba raste i razvija se, plakanje postaje jače, glasnije i upornije.

Kada odgovarate na bebin plač, pokušajte riješiti najhitniju potrebu: npr. ako je beba gladna i ako joj je mokra pelena, prvo nahranite bebu, a zatim ju premotajte. Ako beba vrišti, pogledajte da li joj smeta ili zateže neki komad odjeće ili neka druga neugoda (hladnoća, vrućina).

Ako vaša beba i dalje neutješno plače, pokušajte sa sljedećim metodama koje su koristile i naše majke i bake:

> ljuljanje u krevetiću ili naručju, vožnja u kolicima
> nježno milovanje bebine glavice, tapkanje po leđima ili prsima
> pjevanje ili nježan razgovor
> lagana glazba
> vožnja u automobilu
> ritmički zvukovi: rad usisavača, sušila za kosu itd.
> tople kupke

Napisala: Vlasta Krešić, diplomirana med. sestra
Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo
Dječja bolnica Srebrnjak
Srebrnjak 100
Zagreb
tel. 01 6391 141