Što ne bi trebali izgovoriti pred trudnicom

U susretu i svakodnevnim razgovorima s trudnicama ipak postoje pojedine rečenice za koje možda ne bismo željeli da ih izgovorimo. Donosimo neke od rečenica koje bi bilo dobro izbjegavati u susretu s trudnicama.

Toliko si velika!

Oh, da … tijekom trudnoće žena može u pojedinačnim slučajevima, biti natečena ili dobiti koju kilu viška međutim ovo opasku slobodno zadržite za sebe jer je to potpuno normalna pojava a ionako trudnice sjaje posebnim unutarnjim sjajem.

Nisi li malo premlada/prestara za dijete?

Majčinstvo nije stvar vremena ili starosti. Nekada je majčinstvo bilo normalno u ranijoj dobi danas se taj period pomaknuo međutim napretkom medicine ne postoji kasno ili rano vrijeme da žena postane majka.

Mislila sam da ne želiš biti majka.

Bez obzira na stavove ili čak i izrečene misli, žene mogu promijeniti svoje mišljenje ili želje o svom majčinstvu.

Naspavaj se sada jer kasnije nećeš moći spavati.

Ovo je možda istinita tvrdnja u prvim tjeranima nakon poroda dok se majka ne navikne na novi ritam i dijete ali beba ne znači potpuni gubitak slobode ili podčinjavanje cjelokupnog dnevnog ritma bebi.

Za vrijeme trudnoće ne bi trebala …

Savjeti u doba interneta su više ili manje dobrodošli ali napredak medicine i skrb o trudnicama koju vode profesionalne osobe su ipak napredovale u zadnjih nekoliko desetljeća.

Da li ste već odabrali ime za dijete?

Davanje imena djetetu spada u domenu osobnih odluka i bilo kakvo uplitanje ili prekomjerna znatiželja i zadiranje u takvu intimu bračnog para može rezultirati neugodnim situacijama.

Kada sam ja bila trudna …

Svaka žena trudnoću proživljava na svoj osobit način. Nemojte svoja iskustva nametati trudnicama jer možda vaša iskustva neće ni približno pomoći drugim ženama ali s druge strane ako se od vas traži savjet ili iskustvo slobodno ga podijelite.

Da li želite dječaka ili curicu?

Razmislite prije postavljanja ovog pitanja. Želja svakog roditelja je da njegovo dijete prvenstveno bude zdravo i da trudnoća prođe bez komplikacija. Dječak ili curica, možda ipak ulazite u preduboku intimu bračnog para.

Piše: Wish.hr
Fotografija: Pixabay