Zašto djeca obožavaju svoje omiljene stvari

Kad se djeca nalaze u maternici, ona su zaštićena od vanjskih utjecaja.

Unutra im je toplo pa se osjećaju sigurno i zadovoljno. Rođenjem ona dolaze u svijet koji je nepredvidiv, gomila novih osoba, novih situacija i događaja.

Kako bi se osjećali sigurnijima, djeca odabiru neku stvar koju uvijek nose sa sobom. Ona im daje osjećaj sigurnosti i pruža svojevrstan bijeg od situacije u kojoj se ne osjećaju najbolje. To mogu biti različite vrste stvari, a mi ćemo nabrojati samo neke od njih.

djeca-stvari

Dude varalice

Dude varalice jedna su od osnovnih stvari koje gotovo sva djeca imaju. Neka ih vole više, neka manje, neka ih ne koriste uopće, dok se neka djeca od njih ne mogu odvojiti.

Razlog zbog kojeg ih djeca vole je taj što se ona dobro osjećaju kad sišu. To ih umiruje i opušta.
Taj refleks sisanja njima je prirodan, odnosno urođen i oni imaju osjećaj kao da su na majčinim prsima.

Naravno, to se ni približno ne može uspoređivati, ali sam taj refleks sisanja dovodi do toga da dijete više nije strah situacije, on se opušta i pronalazi svoju sigurnu luku.

Bočice

Postoje djeca koja baš i ne vole dude varalice. Nakon prvotne satisfakcije ona uočavaju da “od dude ništa ne dobivaju” pa traže nešto više.

Tu na red dolaze bočice koje ovisno o godinama mogu biti ispunjene mlijekom, vodom, čajem ili sokovima.
Problem se javlja kad se dijete ne može ili ne želi odvojiti od bočice, a ona naprosto ili više nije dobra za korištenje ili je dijete preveliko pa bočica i sisanje iz bočice negativno utječe na njegove zubiće.

Plišanci i zvečke

Lutka
Osim duda varalica i bočice mnoga djeca za utjehu traže svoju omiljenu igračku. To mogu biti plišanci raznih veličina i oblika, zvečke ili pak nekakve druge igračke.

To je nešto što dijete voli nositi sa sobom i što ga čini sretnim. Najčešće bez tih igračaka djeca ne žele ići u krevet pa roditelji moraju biti pažljivi kad s djetetom odlaze na putovanje kako pri uspavljivanju ne bi imali problema.

Dekice

Osim igračaka djeca vole i male deke, one su najčešće mekane i tople pa im osim sigurnosti pružaju i toplinu.

Djeca ih vole vući sa sobom na sve strane pa se problem zna javiti ako je baš u trenu kad ju dijete traži dekica na pranju. U tom slučaju, najbolje je da dijete ima barem dva komada kako ne bi došlo do problema.

Krpenjaci

Postoje i igračke koje izgledaju poput malenih krpica s likom neke životinje. Riječ je o svojevrsnim krpenjacima koji su kombinacija već prije spomenutih igračaka i dekice, odnosno dječjeg prekrivača. Dobri su jer nisu preveliki, lako se održavaju čistima, a i dijete ih uvijek može nositi sa sobom.

Jastuci

Jastuk
Ako dijete kao omiljenu stvar ima jastučić, tu se može javiti problem ako idete u šetnju, a dijete inzistira da ga ponesete sobom.

Problem je manji ako je dijete naviknuto samo spavati na tom jastuku, ali baš kao i s dekicama, dobro bi bilo da imate barem dva komada kako ne biste imali problema s uspavljivanjem ako je slučajno jastuk u pranju.

Ovo su neke od najčešćih stvari koje djeca zavole i teško puštaju od sobe.

Sjećate li se koja je bila Vaša omiljena stvar iz djetinjstva? Imate li još najdražeg plišanca ili staru dekicu?

Ako imate, onda barem otprilike znate što ste sve s njima prošli i koliko su Vam te stvari značile i pružale sigurnosti kad ste bili mali. Baš tako i Vaša djeca, bez obzira na godine imaju nešto što im je najdraže, stoga budite pažljivi kad ih pokušavate od nečega odviknuti.

 

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije:
Svetlana, Barbara O’Hare