Vaša savršena pinca na uskršnjem stolu

Topla pinca na vašem uskršnjem stolu zasigurno je jedno od najboljih tradicionalnih kolača.
Pinca je poslastica koja je postala neizostavno jelo u vrijeme Uskrsa.

Sastojci za recept:
cca 1 kg glatkog brašna
250 g maslaca
300 g šećera
1 svježi kvasac
2 dl mlijeka
6 jaja
5 žumanaca
korica jednog limuna
korica jedne naranče
100 g grožđica
prstohvat soli
1 žlica ruma

Priprema recepta
1. Kvasac usitniti prstima i staviti ga zdjelu s mlakim mlijekom. Sve dobro promiješati i dodati jaja. Ponovno sve sastojke dobro izmiješati i pustiti da se kvasac otopi. Za to vrijeme mikserom umutiti maslac i šećer te na kraju dodati još 4 žutanjka.

2. U veću posudu staviti brašno, sol te pripremljenu smjesu. Dobro izmiješati rukama, da se stvore male grudice. U tijesto umiješati grožđice te naribanu koru limuna i naranče. Uliti smjesu kvasca, mlijeka i jaja s jednom velikom žlicom ruma te sve dobro izraditi rukama ili kuhačom. Odložiti tijesto na dva sata na toplo mjesto.

3. Oblikovati od tijesta 2 – 3 kuglice i stavite ih u posudu obloženu papirom za pečenje. Pokriti ih čistom krpom i ponovno ostaviti da odstoje barem 20 minuta.

4. Nožem na svakoj kuglici zarezati znak križa. Premazati ih umućenim žutanjkom i staviti u već zagrijanu pećnicu. Peći ih na temperaturi od 180 stupnjeva oko 45 minuta. Prekriti ih potkraj papirom za pečenje kako ne bi previše potamnile.

Tekst: Andrea Čretni
Fotografija: Foter