Vrijeme je za krafne ili pokladnice

U vrijeme maškara, maškarade, popularne su krafne ili pokladnice zato vam donosimo sjajn recept za ovu tradicionalnu slasticu.

Slatkiš koji vole jesti svi uzrasti i kao doručak i kao desert. Tko ne bi volio pojesti fino pripremljenu krafnu?

Zato vam donosimo recept za prave domaće krafne ili pokladnice koju možete pripremiti u svako doba godine.

Sastojci za recept
80 dkg glatkog brašna
4 dkg svježeg kvasac
4,5 dl toplog mlijeka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
3 žumanjka
3 žlice ruma
5 dag maslaca
naribana korica 1 limuna

Priprema recepta
Namirnice trebaju biti sobne temperature. U 2 dcl toplog mlijeka dodajte žlicu brašna i žlicu šećera i razmrvite kvasac. Ostavite na toplom da odstoji i da se kvasac digne. U zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, žumanjke, maslac, naribanu koricu limuna rum i dignuti kvasac i mlijeko.

Mijesite dok tijesto ne postane potpuno glatko i odvaja se od stijenki zdjele. Tako dobiveno tijesto posipajte po vrhu s malo brašna i pokrijte zdjelu s krpom. Tijesto ostavite da se diže na toplom oko sat vremena.

Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu površinu razvaljajte na prst debljine i čašom izrežite krafne. Čašu prvo umočite u brašno da se tijesto ne lijepi. Ostavite da se krafne dižu još dvadeset minuta.

Ulje ne smije biti vruće i ne stavljajte puno krafni u posudu. Kada su pržene s daljnje strane okrenite krafne i pržite s druge strane. Pržene krafne stavite na papir da upiju višak ulja.

Kada se ohlade s špricom napunite marmeladom i pospite sa šećerom u prahu.

Dobar tek!