Lubenica savršena kraljica ljeta idealna za dijetu i hidratizaciju

Sočna kraljica koja će donijeti traženo osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Lubenice nekad i danas

Lubenica svoje porijeklo zahvaljuje Africi, naročito oko područja pustinje Kalahari. Od tamo se proširila cijelim Egiptom, gdje su je oduvijek smatrali posebnom delicijom, a koju egipćani često serviraju pored svih glavnih obroka kao ukusan dodatak jelu.

Lubenica se potom vremenom proširila po svim kontinentima. Osim svojih prehrambenih vrijednosti umjetnici su otkrili lubenicu kao izvrstan medij za izradu skulptura. Ova umjetnost rezbarenja povrća razvijena je u Japanu i poznata je kao Mukimono dekoriranje, a obično služi kao ukras na stolu.

lubenica1

Povrtnica lubenica

Slasna i slatka lubenica može biti čisto zelene ili prugaste kore, okrugla ili duguljasta a spada u povrće točnije dolazi iz porodice bundeva.

Ova jednogodišnja biljka obično dozrijeva devedeset dana nakon sadnje a ima izrazito žute cvjetove koji cvjetaju samo jedan dan. Zbog vrlo malenog broja kalorija preporučuje se u brojnim dijetama, ali i kao odličan čistač organizma.

OVDJE saznajte za dvije sjajne dijete uz koje ćete lakše izgubiti nekoliko kilogama

Ljetna dijeta uz zelenu salatu
Post od 16 sati: najpopularnija dijeta

Blagodati lubenice:

> pomaže radu bubrega i srca
> održava dobar libido
> podržava dobru probavu
> regulira krvni tlak
> održava zdravu kožu i kosu
> dobra je prevencija raznih oblika karcinoma

Odabir lubenice

Postoje brojni savjeti na koji način prepoznati i odabrati najzreliju lubenicu. Prilikom odabira lubenice obratite pažnju na mjesto na kojem je ležala.
Ako je blijedo ili bijelo plod nije sazrio do kraja.

Koža mora biti svijetla. Ono što je značajno pri odabiru svakako je procjena težine.
Naime, lubenica mora biti teška zbog velike količine vode koja garantira svježinu.

lubenica-1

Ljekovita svojstva lubenice

Lubenica osim svog okusa ima i mnoga ljekovita svojstva. Pošto sadrži oko 90% vode idealna je ublažavanje žeđi i rashlađivanje u vrućim ljetnim danima.

Sportašima se preporučuje ispijanje soka od lubenice prije vježbanja kao bi spriječili bolove u mišićima.

Lubenica je bogata likopenom, sastojkom koji daje crvenu boju povrću kao što su i rajčica, mrkva, ali je za istaknuti da likopena nema u voću kao što su trešnje ili jagode.

OVDJE saznajte koja je najbolja apsorpcija vitamina i minerala

Izrazito je bogata vitaminom C i A, kalijem i magnezijem a u 100 grama lubenice skriva se samo 30 kalorija. Koštice u svježem ili osušenom obliku možemo grickati ili od njih pripremati čaj i napitke za poboljšanje rada bubrega ili prostate.

Izdvojeno:

> Za istaknuti je da šećerni bolesnici zbog visokog glikemijskog indeksa lubenice ne mogu nažalost uživati u velikim količinama
> Sjeme lubenice pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona
> Kora lubenice također je jestiva
> U Aziji se lubenice kisele
> Koštice lubenice se u Vijetnamu posebice konzumiraju za Novu godinu
> Japanci uzgajaju kvadratne oblike prvenstveno radi lakšeg skladištenja

Autor: Borna Marić