Sacher torta

Zašto i vi ne biste pripremili ovu ukusnu poslasticu, slavnu u cijelom svijetu, za svoje najmlađe i za cijelu obitelj. Znamenita Sacher torta prvi puta je predstavljena 1832. godine.

Recept za Sacher tortu

Sastojci za tortu

140 g maslaca
160 g šećera
180 g nastrugane čokolade
8 jaja
30 g šećera u prahu
140 g brašna
1 žličica praška za pecivo
200 g džema od marelica

Glazura

200 g šećera
125 ml vode
150 g čokolade

Priprema

Maslac miješati sa šećerom dok se ne zapjeni. Dodati ohlađenu čokoladu rastopljenu na pari. Miješati smjesu dok se gusto ne zapjeni. Polagano dodavati žumanjke. Bjelanjke i šećer u prahu istući u čvrsti snijeg i dodati u smjesu. Izmiješati brašno i prašak za pecivo i također dodati u smjesu. Oprezno izmiješati smjesu. Okrugli oblik za tortu obložite namašćenim papirom i u nj istresite smjesu. Tortu pecite na temperaturi od 170 °C, 50 – 60 minuta. Ostavite tortu da se malo ohladi, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja. Tortu prerežite po pola. Džem malo ugrijte i razmažite na obije polovice torte i spojite ih natrag.

Šećer za glazuru otopite u vodi i kuhajte oko 5 minuta. Čokoladu rastopite na pari i postupno dodajte u šećerni sirup. Glazura mora biti gusta i glatka. Premažite tortu i ostavite ju da se suši sve dok se glazura ne stisne.

Dobra tek!

Piše: Wish.hr
Fotografija: Lunatic Asylum Photostudio